Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gurwoman

Marketing

Vinska eventuša

Priznajem, u zadnje vrijeme, kad je riječ o vinskim eventima u Zagrebu gradu, postala sam posvuduša. Vinski Ronald Braus, ili enološka Aleks Grdić.

No, vinska događanja stubokom su se promijenila u posljednjih nekoliko godina, koliko sam primijetila. Kad bi netko prije rekao ''vinska fešta'', koje je to asocijacije izazivalo? Svadbena dvorana u krčmi na periferiji, hrpa Dreletovih klonova sluša tamburaše, loče neki portugizac, grohotom se smije, gladi po škembi i bira vinsku kraljicu. Jest da je u tom kontekstu laskava titula vinske kraljice samo paravan za ''polugola tinejdžerka za šlatarati, koja nije uspjela upasti na Miss Universe pa joj ostaju ovakve manifestacije, a to što ne zna razliku između cvičeka i dingača, progledat ćemo joj kroz sise''. (Ispričavam se ako sam uvrijedila neku iznimku.)
No, danas u metropoli više nemamo vinske fešte nego vinske evente. Oni su masovniji, ali zato uglađeniji i otmjeniji.

Škvadra se mingla:
Image Hosted by ImageShack.us

Dva su glavna i najveća, zapravo jedina u tom rangu, Wine & Gourmet festival (proljeće) i Festival vina i kulinarstva (jesen). Prije je jedina slična stvar bila Vinovita na Velesajmu, i tu sam počela karijeru vinske mušice, ali to je sad otužno i pase. Uglavnom, prvi festival (meni malo draži zbog boljeg i bogatijeg popratnog programa) događa se u MUO-u, a drugi u hotelu Esplanade. Fina mjesta. Nije to kaj god. I moraš platiti 100 kn za upad. Nije malo, ali organizatori barem u startu mogu eliminirati lokalne alkose, penziće, binge drinking tinejdžere i slične uljeze. Vrijedi li ponuda tih para? Pa, za mene da. Imam dragocjenu priliku kušati vina o kojima inače samo čitam ili ih čeznutljivo gledam na policama.

Vinski prasac u elementu:
Image Hosted by ImageShack.us
Da može, rekao bi: ''Osjećam akaciju, šumske jagode, visibabe i tek natruhu mošusa, dok sekundarne arome prizivaju vaniliju i glinu. Tanini su baršunasti!''

Prošli vikend tako sam napokon u se sasula Movijino Veliko belo (Filip: ''Ovo vino izaziva osjećaje.''), Merlotinu Dubrovačkih podruma i Mendekovu Selekciju - neprocjenjivo! Bilo je tu još bisera, ali tužno je što čovjek od stotina ponuđenih krasnih butelja mora izabrati tek 15-20. Stigne se i svašta novo doznati te pročavrljati s vinarima. Uglavnom, slatko i korisno iskustvo. Jedina mana je velika koncentracija snobizma u zraku i stalno laktarenje s mladim menadžerskim fićfirićima u finim košuljicama i Dolce&Gabbana vesticama, ostarjelim zagrebačkim šmekerima koji misle da su popili svu pamet i vino svijeta, njihovim utegnutim ljubavnicama kojima je čaša vina tjedni unos kalorija te njihovim napirlitanim ocvalim suprugama/tajnicama Rotary i Lions kluba... Eh, baš sam cinični namčor, uvijek imam ovaj isti monolog mržnje. Ali nije to mržnja, samo želja da zagrebačka vinska publika izvuče partviš iz dupeta i slobodno dođe piti u trapericama. Srećom, vidim sve više upravo takvih, opuštenijih i mladih ljudi, što je samo dodatan dokaz da ovakvi događaji imaju smisla, da Hrvati stvarno počinju razvijati vinsku kulturu i da nas ima sve više koji nakon faze Ribara i Venusa evoluiramo.

Ne znam koliko se u ovakva događanja ubraja i tradicionalna proslava Martinja s Gustafima u Tvornici, ali bome i tu imam zavidan broj recki. Eto, bilo bi idealno spojiti nekako ta dva svijeta, raspašoj Gustafa i decentnu raskoš Wine & Gourmet festivala, ali što se babi htilo, to se babi snilo.

A kad smo kod baba, nedavni gastrobabinjak kod gravidne A. M.-R. bio je pun pogodak i mislim da smo te večeri sve jele za dvoje.

Image Hosted by ImageShack.us

Hit sezone djelo je mlade revolucionarke i vegetarijanke R. K. - pizza s bundevom! I vi kod kuće možete pokušati napraviti ovaj idealan jesenski snek za prijateljsko večernje druženje slijedite li ovaj recept.

Image Hosted by ImageShack.us


Post je objavljen 01.12.2009. u 16:22 sati.