Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

220 V kroz zagrebačku povijest (3): K.K.P.

Prošetajte kroz centar grada i svrnite koji put pogled na fasade starijih zgrada ... i sigurno ćete negdje u blizini ulaznih vrata (obično iznad njih ili neposredno uz njih) pronaći ovakve male emajlirane pločice sa nedokučivom kraticom K.K.P:

(najveće su vam šanse da ih vidite na fasadama zgrada koje se nisu već jako dugo obnavljale ... dakle, ne u najstrožem centru, oko Jelačić placa, već u Martićevoj, Palmotićevoj, Ilici iza Frankopanske itd itd ... a u gradu ih sigurno još ima više stotina)


Ilica. Snimio: Vanja


Ilica. Snimio: Vanja

A ta kratica u stvari znači "Kućni kabelski priključak" i po svemu sudeći je stavljana na sve zgrade koje su imale spoj na električnu mrežu putem podzemnog kabla (dakle, ne zračnom instalacijom).
Starije pločice imaju na sebi i kraticu G.E.C: (Gradska električna centrala) i po tome je očito da su postavljane prije završetka drugog svjetskog rata (G.E.C. je prestala postojati 22.01.1946. godine), dok novije imaju na sebi natpis Elektra.

Što se ove crte na sredini pločice tiče, nije mi jasna njena uloga - možda ona označava poziciju kabla ili je pak postavljana proizvoljno ... ako netko od vas čitalaca ima više informacija, molio bih da mi se javi!


Snimio: GP-Zagrebancije


Snimio: GP-Zagrebancije


Snimio: GP-Zagrebancije

Evo još par fotki iz centra grada ...


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

I za kraj, jedna naopačke! wink


Snimio: Vanja

Zahvaljujem se kolegi sa bloga GP-Zagrebancije na fotkama i diskusiji o temi ovog posta!

Post je objavljen 01.12.2009. u 09:00 sati.