Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vecer

Marketing

Plejade

Zimsko nebo je prekrasno. Osobito zato što je tu Orion, meni najljepše zviježđe. Orion je velik i graciozan. Odiše snagom i ispunjava me ugodom dok ga promatram. Ali ima jedan skup zvijezda na interesantnom zimskom nebu o kojem želim pisati. Nije velik kao zviježđe Orion, ali je zanimljiv. To je jedan od nama najbližih otvorenih skupova zvijezda Plejade ili Vlašići (M45).

Plejade


Otvoreni skup označava grupu madih zvijezda nastalih iz molekularnog oblaka koje su slabo povezane gravitacijskim utjecajem. Ti skupovi su uglavnom mlađi od sto milijuna godina i brzo se raspadaju zbog interakcije s oblacima plina, prašine i drugih zvijezda. Za razliku, kuglasti skupovi su skupovi zvijezda s čvrstim gravitacijskim utjecajem.
Plejade su od nas udaljene 440 svjetlosnih godina (jedna svjetlosna godina = 9.460.730.472.580.800 m). To zanči da svjetlosti treba 440 godina da doputuje s Plejada do nas. Ukupan broj zvijezda u Plejadama je procijenjen na 500, a masa skupa na 800 sunčevih masa. Od zvijezda posebno se ističe 7 najsjajnijih, plavih divova. Među zvijezdama nalazi se i veliki broj smeđih patuljaka (Smeđi patuljak je nebesko tijelo mnogostruko veće od planeta, ali ne dovoljno masivno da bi u svom središtu pokrenulo nuklearne reakcije. Za razliku od zvijezda koja energiju stvaraju fuzijom, smeđi patuljci energiju stvaraju postupnim skupljanjem zbog jake gravitacijske sile. Ovakva tijela bi se mogla smatrati neuspjelim zvijezdama.).

Plejade map


Plejade se najbolje vide u zimsko doba kada se nalaze blizu zenita (Zenit je točka na nebeskoj sferi točno iznad promatrača.). Jedan su od rijetkih objekata dubokog svemira koji se daju lako promatrati golim okom. U prosječnim noćima može se vidjeti 8-9 zvijezda, a s tamnih lokacija, oni s izvrsnim vidom ih mogu uočiti i do 14. Plejade je najbolje promatrati dvogledom. U dobrom dvogledu na postolju, skup će izgledati kao grupa od tridesetak plavih bisera na crnoj podlozi neba. Promatrači s teleskopima mogu pokušati pronaći refleksijske maglice ali za njih će trebati dobre uvjete i posebno dobru prozirnost neba.
Svakako vam preporučujem da za vedre zimske noći uperite pogled prema nebu i pogledate Plejade. Lako se pronalaze kao izduženi skup zvijezda. Prebrojite koliko zvijezda vidite u skupu. A onda pronađite dalekozor i kroz njega ih ponovno pogledajte. Ostat ćete bez daha.

Plejade maglica




Post je objavljen 29.11.2009. u 22:32 sati.