Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/donajulia

Marketing

Arrondissements de Paris

Arrondissement (arondisman) - moj slobodan prijevod - gradski predio, općina, dio grada, okrug, dio gradske cjeline.

U sljedećim postovima, radi lakšeg snalaženja, arondismane ću označavati sa oznakom arr., upravo kako ih označavaju ovdje.

Pariz je sastavljen od 20 arondismana koji su 'složeni' u obliku puževe kućice. Svi funkcioniraju kao cjelina, iako svaki okrug ima svoju općinu, svoju elektru i slično.

Često ćete, šećući, prelaziti iz jednog arondismana u drugi, a da to nećete ni primijetiti. Oni sa manjim rednim brojevima smješteni su bliže centru grada, a dvocifreni (iako ne svi) graniče sa predgrađima Pariza.

Neki su više traženi, neki manje. Neki su više boemski, neki manje. Neki su mirniji, neki nisu.

Radi lakšeg snalaženja, svaki arr ima svoj poštanski broj, i tako npr. prvi arr. ima poštanski broj 75001, dok 20-ti ima poštanski broj 75020.

Ako tražite stan u Parizu, morate biti svjesni da svaki arondisman ima svoje 'značajke', svoje prednosti i mane. Na to bi trebalo obratiti pažnju.

Pariz je prilično siguran grad, ali se, po nekom nepisanom pravilu, zna gdje bi moglo biti određenih neprilika, a gdje ne. Tako, npr. 16-ti arr. ima ugled najmirnijeg, skoro i najskupljeg okruga za život i gotovo je sigurno da tamo nećete naići na neugodnosti.

U nekim arondismanima, koji su ogromni (npr. 15-ti), neki su dijelovi sigurni i ugodni za život, dok u drugim kvartovima tog istog arondismana možete doživjeti neugodnosti (ali neugodnosti tipa da vam netko nešto dobacuje ili da vam prilaze razni tipovi, ništa strašno).

U principu, kako sam već negdje napisala, a što mi je rekao jedan poznanik: po danu, Pariz je siguran svugdje, a po noći najsigurniji je gdje je najsvjetliji.

Naravno da to ne isključuje povremena džeparenja na Champs- Elysee usred bijela dana. Ali, toga valjda ima svugdje.

Budući da su arondismani prilično prepleteni, i ne primjetite kad iz devetog uđete u sedamnaesti ili iz prvog u četvrti, ja ću vam ih predstavljati po rednim brojevima.

Pa, krenimo.....

1e2e3e4e5e6e7e8e9e10e11e12e13e14e15e16e17e18e19e20e


Post je objavljen 29.11.2009. u 20:07 sati.