Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

BiH u MAP treba što prije

Bosna i Hercegovina trebala bi što prije dobiti akcijski plan za članstvo u NATO-u jer bi se tako povećala njezina stabilnost, ocijenili su u četvrtak na zajedničkoj konferenciji za novinare slovenski predsjednik Danilo Tuerk i predsjednik predsjedništva BiH Željko Komšić.



"Za razliku od drugih zemalja koje nas podržavaju, ali nemaju uvijek potpuno razumijevanje našu situaciju, kod Slovenije imamo razumijevanje i prijateljski odnos", rekao je Komšić nakon razgovora s Tuerkom na Brdu kod Kranja.

Komšić se sastao s Tuerkom na početku svog dvodnevnog posjeta Sloveniji, tijekom kojega će se sresti i s predsjednikom vlade Borutom Pahorom i ostalim visokim slovenskim dužnosnicima. Komšić je istaknuo da Bosna i Hercegovina sa Slovenijom ima odlične političke odnose i kontakte na svim razinama, da je s Tuerkom najviše razgovarao o "putu BiH prema NATO savezu" u svjetlu aktualnih dilema o butmirskom procesu, te da će se Slovenija kao članica EU-a i NATO-a angažirati kako bi BiH što prije dobila akcijski plan za članstvo.

"Došlo je vrijeme da NATO bez odgađanja dodijeli BiH akcijski plan za članstvo, to nije puki cilj nego sredstvo za stabilizaciju BiH i bila bi pogreška kad se ne bi shvatilo od kakvog je strateškog značenja put te države prema NATO-u", istaknuo je slovenski predsjednik Danilo Tuerk. Dodao je da u NATO-u nema suglasnosti o tome, ali da će se Slovenija angažirati na svim razinama kako bi senzibilizirala čelnike u zemljama NATO-a da BiH dobije akcijski plan.


Post je objavljen 27.11.2009. u 10:59 sati.