Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrautomanijak

Marketing

EuroNCAP: tko nije dobio 5 zvjezdica


Image and video hosting by TinyPic

EuroNCAP je neki dan objavio rezultate najnovijih crash testova, a nakon toga počela su 'frcati' priopćenja sa svih strana – ovaj auto dobio 5 zvjezdica, onaj auto dobio 5 zvjezdica, pa još jedan dobio 5 zvjezdica... To zapravo i više nije neka vijest, jer očigledno je dobiti 5 zvjezdica postala normalna stvar. I dobro da je tako, jer to znači da nam auti postaju sigurniji.

Image and video hosting by TinyPic

Međutim, s obzirom da je na zadnjem testiranju od 12 razbijenih auta njih 10 dobilo 5 zvjezdica, zapravo je veća vijest - tko nije dobio 5 zvjezdica. I zašto? Dakle, da vidimo tko je dobio, a tko nije dobio tih famoznih 5 zvjezdica.

Novi 'odlikaši' su BMW X1, Chevrolet Cruze, Citroen DS3, Infiniti FX, Mazda3, Mercedes GLK, Mercedes E-klasa, Opel Astra, Peugeot 5008 i Volkswagen Scirocco.

Image and video hosting by TinyPic

Manje zvijezdica zaradili su Chevrolet Spark i Toyota Urban Cruiser. Spark je dobio četiri, a Urban Cruiser samo tri zvjezdice. Kako i zašto?

Kao što je poznato, generalna ocjena donosi se kao rezultat kompleksnog testiranja koje uključuje procjenu sigurnosti odraslih putnika, djece putnika i pješaka, a od ove godine bitan kriterij su i elektronski sustavi sigurnosti, posebno ESP. Chevrolet Spark nije dobio petu zvjezdicu zato što nema serijski ugrađen ESP, što je za tu klasu auta i razumljivo. Inače su ostale ocjene sasvim zadovoljavajuće.

Image and video hosting by TinyPic

Vrijedi istaknuti da je Chevrolet Cruze od svih testiranih auta u zadnjoj rundi dobio najveći postotak bodova za sigurnost odraslih putnika, čak 96 posto. Dokaz je to da EuroNCAP-ova testiranja i njihova percepcija u javnosti jako puno znače proizvođačima, jer upravo se Chevrolet osramotio prije tri godine kad je među hrpom 'odlikaša' njihov Aveo dobio jadnu jednu zvjezdicu. U međuvremenu su sigurnosni inžinjeri dobili malo veću važnost među svim tim stručnjacima koji se bave stvaranjem auta, pa se sad Chevrolet može pohvaliti supersigurnim Cruzeom i zadovoljavajuće sigurnim malim Sparkom.

S druge strane, razočaravajući je rezultat Toyotinog Urban Cruisera. Nakon što su ranije ove godine Avensis, iQ i Prius zaslužili pet zvjezdica, pokazalo se ipak da ime marke ne znači da će kupac uvijek dobiti automobil iste kvalitete, odnosno u ovom slučaju iste sigurnosti. Ukupna ocjena za Urban Cruiser su samo tri zvjezdice, a glavni razlog je samo 58 posto bodova na testu sigurnosti odraslih putnika. Iako se razbijeni Urban Cruiser mogao pohvaliti svom silom zračnih jastuka, primjerice i onima za koljena ili bočnim zavjesama, upravo njihova funkcionalnost se pokazala upitnom, jer su ozljede testnih lutaka u tim područjima bile veće nego kod konkurenata. Ispada da je velik broj zračnih jastuka samo marketinški trik, a kad dođe do razbijanja, onda ipak glavu spašavaju Bog i sudbina.


Post je objavljen 25.11.2009. u 18:18 sati.