Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nsist

Marketing

IZVJEŠTAJ S PLENUMA



IZVJEŠTAJ S 13. PLENUMA STUDENATA SVEUČILIŠTA U SPLITU


Na 13. Plenumu studenata Sveučilišta u Splitu raspravljalo se o ukidanju dvaju ispitnih termina na Filozofskom fakultetu i mogućnostima daljnje borbe protiv komercijalizacije visokog školstva. Nakon prezentacije i detaljnog upoznavanja plenuma s relevantnim dokumentima Fakulteta i Sveučilišta koji reguliraju pravo na polaganje ispita, te nakon usporedbe s odgovarajućim pravilnicima riječkog i zagrebačkog sveučilišta zaključeno je da će se s daljnjim aktivnostima pričekati do idućeg fakultetskog vijeća koje se održava u idući ponedjeljak. Prisutni članovi Vijeća istaknuli su kako će se založiti za ostvarivanje navedenog studentskog zahtjeva za vraćanjem dvaju ispitnih termina.

Nakon poduže rasprave, radna grupa za međuplenumsku suradnju izvijestila je Plenum o trenutačnoj situaciji na hrvatskim i europskim sveučilištima na kojima se upravo odvijaju blokade nastave. Plenumu je prikazan kratki film o represiji uprave na riječkom Filozofskom fakultetu. Pljeskom je pozdravljena odlučna akcija riječkih studenata protiv ograničavanja autonomije fakulteta i slobode kretanja. Iduća točka dnevnog reda bila je rasprava o daljnjim mjerama borbe za besplatno obrazovanje.

Nakon rasprave o metodama odlučivanja potencijalne blokade, zaključeno je da plenum kao tijelo i dalje ima legitimitet donositi sve relevantne odluke vezane uz daljnje djelovanje studenata. Nadalje, odlučeno je da će se sutra, 25. studenog blokirati Velika dvorana Filozofskog fakulteta u Radovanovoj ulici s početkom u 12 sati, nakon čega će se održati Plenum. Na istom će se donijeti odluka o nastavku blokade.



Post je objavljen 24.11.2009. u 23:41 sati.