Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/07morsky08

Marketing

sretan ti rođendan, voljeni grade

Ovaj post je od preklani, postupak je čuveni copy-paste, podsjetnik na moju poslovičnu dalmatinsku lijenost, ali prilika je ista, pa ne bih ovo nazvala lijenošću nego racionalnim korištenjem mentalnih resursa.


Gradovi uglavnom imaju po jednog sveca zaštitnika, ali grad Zadar, valjda zbog svoje izuzetno teške povijesti i pokušaja njegovih stanovnika da preko zagovora više "posrednika" ishoduju kod Boga spas i zaštitu za svoj grad, ima ih čak četiri.
Tko zna kako bi tijek povijesti tekao, koje bi pogibelji snašle Zadar da nije bilo Svete Stošije, Svetog Šime, Svetog Krševana i Svetog Zoila.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

SVETI KRŠEVAN glavni je zaštitnik grada, na dan toga sveca slavi se i Dan grada Zadra.
Kao lik viteza u oklopu na konju nalazi se na grbu i zastavi grada te na više spomenika i građevina u gradu (Kopnena vrata, Morska vrata, Vijećnica...)

Photobucket

Crkva Sv Krševana jedan je od najljepših spomenika romaničke arhitekture u Hrvatskoj, a njegove relikvije se nalaze u postavi Stalne izložbe crkvene umjetnosti, jednog od, po mom mišljenju, najboljih muzeja u državi, o kojem se uspješno, već dugo godina, brinu časne sestre benediktinke iz Samostana Sv. Marije.

Photobucket

Krševan (lat. Krisogono), akvilejski mučenik iz IV. stoljeća, istaknuo se u doba progona crkve od cara Dioklecijana svojom beskompromisnom vjerom u Isusa Krista. Po predaji, pogubljen je najvjerotnije 24. studenog.
Crkva je posvećena 1175. godine od prvog zadarskog nadbiskuppa Lampridija (biskupija je daleko starija, spominje se već 530. i 533. godine).

Crkva je trobrodna bazilika jednostavnog pročelja i bogato ukrašenog apsidijalnog dijela. Pripadala je muškom benediktiskom samostanu.

Photobucket

(Slike su arhivske, crkva sv. Krševana već je neko vrijeme u skelama, podvrgnuta, nadam se, ovaj put, sveobuhvatnoj i kvalitetnoj obnovi.- nadodano danas, 24. studenog 2009.)

Današnj sat povijesti je gotov, odite sada na veliki odmor.
Moj radni dan završava danas u 13.00 h. Pa blagdan je, ko je vidija radit, slaviti triba.

Još samo jedan jesenji điran za dar slavljeniku:



Photobucket




Post je objavljen 24.11.2009. u 10:35 sati.