Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Juščenko želi u NATO i EU bez ruskih brodova

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko je u ponedjeljak odredio svoje prioritete u slučaju da bude ponovno izabran, a to su pristup njegove zemlje Europskoj uniji, NATO-u, a isključio je mogućnost produženja sporazuma o zadržavanju ruske Crnomorske flote u Ukrajini.



"Moj cilj je pristup Ukrajine Europskoj uniji" i njezina puna suradnja u euroatlantskom sigurnosnom sustavu", rekao je Juščenko tijekom prezentacije svog izbornog programa za predsjedničke izbore 17. siječnja.
"Ukrajina će nastaviti neovisno definirati svoju vanjsku politiku", nastavio je u jasnoj aluziji na susjednu Rusiju. On je isključio mogućnost produženja sporazuma iz 1997. prema kojem se ruska mornarica bazirala na Krimu. "Ruska Crnomorska flota će napustiti Ukrajinu 2017. sukladno Ustavu", dodao je . Juščenko je kritizirao svoju bivšu saveznicu koja mu je postala protivnica, premijerku Juliju Timošenko koju optužuje za populizam i nedostatno domoljublje.

Juščenko je stupio na vlast tijekom Narančaste revolucije krajem 2004. Kako nije ispunio obećane reforme, sada za njega namjerava glasati tek 3-5 posto birača, za Timošenko između 20 i 25 posto, dok za proruskog oporbenog čelnika Viktora Janukovića namjerava glasati između 28 i 41 posto glasača.

Post je objavljen 24.11.2009. u 09:30 sati.