Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Studenti ponovo zauzimaju fakultete


Blokada 1Kao što vjerojatno već znate, jer su masovni mediji prenijeli vijesti (te također i prve, ovoga puta hitre, reakcije ministria obrazovanja i predsjednice vlade), danas u 14:30, nakon dva i pol sata rasprave, Plenum Filozofskog fakulteta izglasao je ponovnu blokadu nastavnog procesa i preuzimanje studentske kontrole na Fakultetu. U slijedeća dva sata, odluka je realizirana te na tiskovnoj konferenicji predstavljena medijima. Jedna od prvih posljedica bila je storniranje dekanove zabrane novinarima da ulaze na Fakultet!

Na Plenumu je sudjelovao oko 700 ljudi - dvorana je bila prepuna. Iako i dalje važi načelo da svatko ima pravo dođi i sudjelovati u raspravi i glasovanju, gotovo svi su bili studenti FF Zg, uz nekoliko profesora te nekolicinu nas drugih. Iako je diskusija bila na trenutke burna i protivnici blokade iznosili svoje argumente, odluka je izglasana s oko 80 do 85 posto glasova "za", a ostali su bili približno podjednako "protiv" i "suzdržani" (zbog očite velike većine, nije bilo potrebe za pojedinačnim brojanjem ruku). Sve vijesti o radu Nezavisne studentske inicijative za besplatno školstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu pogledajte na mrežnom sjedištu "slobodnifilozofski.com".

Iako je raspoloženje većine bilo jasno, na odluku su utjecale i vijesti iz Rijeke, gdje je rektor pokušao mjerama represije spriječiti studentsko zauzimanje. To se pokazalo bezuspješnim, jer su i u Rijeci studenti izglasali i zatim i proveli blokadu. Pogledajte vijesti na mrežnom sjedištu riječkih studenata "autonomnistudenti.com".

Iako je Filozofski fakultet u Zagrebu, s velikim brojem sudionika, nesumnjivno stožerno mjesto Nezavisne studentske inicijative za besplatno obrazovanje u Hrvatskoj (kao dijela svjetskog pokreta), ovoga puta nije prvi krenuo u akciju. U Puli su studenti Sveučilišta "Juraj Dobrila" izglasali blokadu u petak i danas je proveli. Navečer je Plenum izglasao nastavak blokade. Mrežno sjedište pulskih studenata "drustvoznanja.org". Pogledajte i Izvještaj HRT iz Pule. Sutra navečer o blokadi će odlučivati Plenum studenata Filozofskog fakulteta u Splitu.

Blokada 2Promatrači i komentatori često su u uproljeće propuštali zamijetiti da se ne radi o lokalnoj pojavi, nego o europskom i svjetskom pokretu za emancipirajuće obrazovanje. Pogledajte mrežno sjedište "emancipating-education-for-all". Rad u plenumima kao oblik direktne demokracije i zauzimanje fakulteta (tj. blokada nastave i studentaks kontrola) kao oblik direktne akcije uobičajeni su oblici djelovanja. Trenutačno je blokirano oko sedamdeset visokoškolskih institucija u Europi. Građani Hrvatske sudjeluju u jednom međunarodnom zbivanju, a ne radi se o sportu, kao nešto što se samo po sebi razumije. Nešto na što nismo navikli - provincijalizam i frustracija, osjećaj manje vrijednosti, svima su nam se duboko uvukli u svijest.

Slijedećih dana, pratit ću što se događa, te prenositi i komentirati na svojem blogu. Zasad, dodajem samo poveznice na moje tekstove iz vremena proljetne blokade. (Također dostupne u koloni lijevo, dolje, poseban podnaslov "Besplatno školstvo" u sadržaju bloga.)

26. listopada 2009.
Studentski pokret ide dalje
28. svibnja 2009.
Vrag i pop zajedno na Filozofskom fakultetu! :)
27. svibnja 2009.
Zapamtite riječ Plenum: još ćete je često slušati!
21. svibnja 2009.
Studenti: 32. dan blokade!
13. svibnja 2009.
24. dan blokade!
11. svibnja 2009.
Studentski plenum kao "kolektivni intelektualac"
11. svibnja 2009.
Studenti: 22. dan blokade - bit će sigurno bar 28!
8. svibnja 2009.
Studenti stoje uspravno: 136 nastavnika potpisalo podršku!
7. svibnja 2009.
Radnici i seljaci uz studente: na djelu je klasna borba!
6. svibnja 2009.
Studentski prosvjed razotkriva: naši su političari idioti!
5. svibnja 2009.
Kako me je razotkrio Ivan Zvonimir Čičak :)
27. travnja 2009.
Studenti: direktna demokracija, nenasilje i kritička misao
25. travnja 2009.
Studentsko zaposjedanje: Da, revolucija je počela!

Post je objavljen 23.11.2009. u 23:44 sati.