Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Izglasana blokada nastave na Filozofskom fakultetu Rijeka

Na današnjem plenumu izglasana je 24 satna blokada nastave na Filozofskom fakultetu sa 121 glasova za, 19 protiv i 27 suzdržana.
Međutim, za razliku od proljetne blokade kada su studenti imali podršku dekana Baccarinija, sadašnji VD dekan Branko Rafajac je odbio predati ključeve fakulteta studentima, smatrajući kako plenum ne predstavlja volju većine studenata.
Osim toga, on je tijekom današnjeg dana postavio zaštitare na ulazu u fakultet koji su legitimirali studente, tako da čak studenti nisu mogli ući u zgradu fakulteta, ukoliko nisu imali dokumente, što je nagnalo cijele studijske grupe da se solidariziraju s kolegama i ne odu na predavanja. Nadalje, zaštitari su za Rafajca polučili kontra efekt, jer prema izjavama nekih od studenata, bilo je upitno hoće li se blokada nastave na cijelom fakultetu večeras izglasati, međutim neki od protivnika blokade su bili revoltirani zaštitarima na ulazu da su podržali blokadu.
Sam Rafajac je stavljanje zaštitara pravdao time kako ne želi da osobe koje nisu članovi Filozofskog fakulteta odlučuju o blokadi nastave. Međutim, nije rekao zašto tome nije bilo tako ovo ljeto kada je prema tvrdnjama studenta filozofskog, koje nije negirao, doveo studente s prava i drugih fakulteta kako bi se izglasala deblokada nastave.
Uz to, Rafajac nije objasnio plaćaju li sami studenti svojim školarinama, represiju koja sa vrši nad njima sa zaštitarima.
Dodajmo još kako je studentima danas isključio internet.
Također se raspravljalo o prijedlogu profesora i novog dekana Predraga Šustara koji na dužnost stupa 8. prosinca da se umjesto plenumom blokada ili deblokada izglasa nekom vrstom referenduma čiji bi rezultati bili valjani ako bi im se odazvalo više od polovine studenata filozofskog kojih ukupno ima oko 1500.
Studenti načelno smatraju kako bi i referendum išao njima u korist jer plenumi pokazuju kako imaju veliku većinu, međutim referendum drže nepotrebnim budući je plenum također otvoren svim studentima koji žele sudjelovati i odlučivati o radu fakulteta. Također, plaše se kako bi netko mogao manipulirati glasačkim listićima, što je nemoguće na plenumu budući je glasanje javno, dok je načelo isto, jedna osoba, jedan glas. Dodatni argument u prilog plenuma jest taj što se na plenumu odluke donose nakon rasprave gdje su svi slobodni izraziti svoje mišljenje.
Razlozi profesora u prilog referenduma su ti da je praktičniji, jer netko ne može stići u zakazano vrijeme na plenum ili prostorija ne može obuhvatiti 1500 ljudi, iako bi se plenum mogao i održavao se već na otvorenom.
Ipak, temeljni razlog zašto će se izglasala blokada jest taj što se ta metoda pokazala najefektivnijom. Naime prije, dok su izaslanici sastančili sa članovima rektorata, nisu se donosile nikakve odluke, dok su se nakon blokada počeli donositi neki prijedlozi poput najnovijeg da se razmatra kako bi se iduće godine osigurao besplatni upis na fakultete svim brucošima.
Međutim, iako je VD dekan Rafajac upravo taj prijedlog koristio kao argument zašto se protivi blokadi, budući smatra kako su se stvari pomakle s mrtve točke, studenti su odbili takvu argumentaciju jer taj prijedlog još nije zakon, osim toga time se osigurava samo besplatno školovanje brucošima, dok studenti traže besplatno školstvo za sve.
Nažalost, zaštitari ostaju preko noći, pa ćemo vidjeti kako će se sutra stvari odvijati. U svakom slučaju, prema studentskom kodeksu ponašanja odbija se bilo kakav oblik nasinja te će se na svaku represiju pružati pasivan otpor, odnosno sjedenje na mjestu. No, nadajmo se da do toga neće doći, a da će u konačnici obrazovanje biti besplatno za sve, kako ne bi došlo do još većeg raslojavanja u društvu i kako visoko obrazovanje ne bi bio privilegij samo bogatih.

M.T.

Post je objavljen 23.11.2009. u 22:35 sati.