Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

VOĆARI ŽELE OTKUP OVOGODIŠNJEG URODA JABUKA

Stara jabuka ima suhu peteljku

U Hrvatsku je potkraj rujna uvezeno oko 100.000 tona prošlogodišnje jabuke iz Europske unije. Europske hladnjače su se praznile i pripremale za ovogodišnji ured jabuka a hrvatski otkupljivači, ne mareći za hrvatske konzumente, a još manje za hrvatske voćare, uvezli su staru jabuku. A staru je jabuku najlakše prepoznati po suhoj peteljci, koja pri laganom savijanju puca.
Sezona berbe jabuka prolazi, a hrvatski voćari nisu odahnuli s onim zadovoljstvom koje čovjeka obuzima kada završi posao u koji ulaže svoj rad tijekom cijele godine. Čak što više njihovi problemi nisu riješeni niti ih sami mogu riješiti.
Naime voćari nemaju rješenje gdje plasirati, kome prodati ove godine ubranu jabuku, a mnogima od njih ni prošlogodišnji urod jabuka otkupljivači nisu isplatili. Pa iako Hrvatska ne proizvodi dovoljne količine jabuka za domaću potrošnju, na tržištu, očito je, nema mjesta jabuci iz domaćeg voćnjaka.
Problemi proizlaze iz toga što je proizvodnja jabuka nelogično postavljena. Voćari su do sada kao poticaj za proizvodnju jabuka, ali i krušaka i šljiva dobivali 2200 kuna poticaja po hektaru, bez obzira na količinu proizvedenog voća. Trgovci, odnosno otkupljivači, jer oni su i jedno i drugo, kao nigdje u svijetu, dobili su državna kreditna sredstva, od Ministarstva poljoprivrede, za izgradnju Ulo hladnjača, kojih su postali vlasnici. Oni su vlasnici i paleta u kojima se čuvaju jabuke. Voćari su ostali i bez hladnjača i bez paleta. A između trgovaca i proizvođača sve se zasniva na čisto tržišnom odnosu. Ništa se ne može dogovoriti unaprijed, niti itko može biti siguran da će prodati svoj urod jabuka ili drugog voća.

Poticaj veći od cijene industrijske jabuke!

Otkupljivači i trgovci, kojih je u RH tridesetak, od kojih je nekoliko hladnjača kapaciteta po nekoliko tisuća tona kao što je „Fragaria“ iz Ludine, „Gomolava“ u Ivanić Gradu, „Agro voće“ u Dugom selu „Natura agro“ iz Đurđevca i „Agromeđimurje“ u Čakovcu dobivaju 0,50 kuna za svaki, od voćara otkupljeni kilogram prvoklasnih jabuka. Voćari kilogram svoje jabuke prodaju otkupljivačima po 2,50 kn za kilogram. «Dona» koja otkupljuje industrijsku jabuku, jer jedina u zemlji ima pogon za preradu takve jabuke, tu industrijsku jabuka otkupljuje po 0,10 kn za kilogram. A za svaki otkupljeni kilogram te jabuke , dobiva poticaj od 0,30 kuna od države. Zvuči apsurdno, ali to je činjenica
Otkupljivači koji u svojim rukama imaju Ulo hladnjače ne pridržavaju se pravilnika o kvaliteti voća. U Europi je standard kvalitete prve klase jabuka omjera 65-85, a otkupljivači su kod nas digli taj omjer na 75-90.
Standard je ono što otkupljivači postave kao standard!!Gdje je samovolji otkupljivača jabuka kraj?

Zato su voćari Hrvatske voćarske zajednice koja u članstvu ima više od 1500 voćara uputili «Otvoreno pismo hrvatskih voćara javnosti» još 4. studenog na press konferenciji. To pismo u cijelosti objavljujem.
Image and video hosting by TinyPic
Mr. Frane Ivković glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice u svom voćnjaku
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Mr. Ivković pokrenuo je proizvodnju čistog jabučnog soka ''Voćarski centar Ivković'' bez primjesa vode i šećera i bez pristupa zraka, pomoću njemačke tehnologije. Proizvodnja soka je naćin potrošnje industrijske jabuke.
Gospođa Tonka prodaje sok na sajmu Eko Etno.
Foto M. Zouhar Zec

Post je objavljen 23.11.2009. u 18:54 sati.