Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Neka nam je Bog na pomoći


Image Hosted by ImageShack.us

...ovi unutra već misle da su u EU

Branka Stipić u svom komentaru „U proračunu novca za sve – do propasti“ u J.L. od 2009-11-23 piše (u slobodnoj interpretaciji):

Prema vladinom prijedlogu proračuna u 2010. godini u odnosu na ovu godinu bit će:
- prihodi od svih poreza veći 8,5%
- prihodi od PDV-a i drugih poreza na potrošnju 10,9 %veći
- doprinosi će donijeti 1,1% manje.

Ukupno će prema tim projekcijama hrvatska država uprihoditi 1,5% više nego ove godine, a potrošit će 0,8% manje, pa eto štednje kao što je obećano.

Cijela ta „staklena konstrukcija“ bazira se na uvjerenju Vlade da će BDP u 2010. godini porasti za 0,5% za razliku od dosadašnjeg ovogodišnjeg pada od 6%.


Tvrtke propadaju, nelikvidnost je u punom zamahu, radnici ostaju bez posla, oni koji ga imaju ne primaju plaće!
Država planira prihode na bazi poreza! Tko će plaćati poreze ako nema zaposlenih? Umirovljenici? Administracija i birokracija koja ne proizvodi ništa? Izgleda da je tako. Samo odakle novac za njihova primanja?
Država planira povećanje prihoda od PDV-a i drugih poreza na potrošnju. Znači da pretpostavlja i porast potrošnje. Kako kada se smanjuje broj zaposlenih, smanjuju plaće a time automatski i potrošnja?
Uostalom i sâma predviđa smanjenje doprinosa čime priznaje negativan trend u plaćama i broju zaposlenih.

Je ste li uočili „preciznost“ Vlade. Ona barata s postotcima od 1,5; 0,8; 0,5! Kao da se radi o vaganju otrova. A možda je to ipak „otrov“ s kojom će ta nesposobna Vlada potrovati čitavu državu. Ili nas želi samo uspavati jer…

…meni sve to miriše na scenarij: dajte ljudi da protutnjimo tu 2010. godinu, 2011. ćemo ući u EU, a onda će poteći med i mlijeko! A ako narodu i ne poteče, nama, kada se uhljebimo u birokraciji EU, sigurno hoće.


P.S. 1.
Ako takav proračun prođe, zapišite negdje brojke. Možete i organizirati klađenje na dvije stvari:
- kada će doći do prvog rebalansa?
- kolike će biti stvarne brojke na kraju 2010?

P.S. 2.
U članku „Vladin proračunski striptiz“ u istom broju J.L. kolumnistica Jelena Lovrić navodi kako Vlada u proračunu predviđa povećanje sredstava (više od 43%) za rad Ustavnog suda! Kao glavni razlog navodi se adaptacija palače Ustavnog suda na Markovom trgu za što se predviđa dogodine potrošiti 30 milijuna kuna!
To naravno nema nikakve veze s činjenicom da je Ustavni sud „harač“ ili kako ga naziva Lesar „hdzovinu“ proglasio ustavnom!
U istom članku autorica poentira, citiram:“ Hrvatska je u proteklom desetljeću potrošila sve što je stvorila, prodala pola onog što je naslijedila i do grla zadužila buduće generacije.“

Amen!


Post je objavljen 23.11.2009. u 18:53 sati.