Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

90 GODINA VETERINARSKOG FAKULTETA



VETERINARSKI FAKULTET OBILJEŽIO 90 GODINA
OBRAZOVANJA VETERINARA

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu obilježio je 90. godina organiziranog obrazovanja veterinara u petak 13. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.
Veterinarska visoka škola u Zagrebu ustrojena je na osnovi Uredbe od 31. kolovoza 1919. godine koja je objavljena u Službenim novinama Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca od 11. rujana 1919. Uredba je nalagala da se Veterinarska visoka škola otvori u školskoj godini 1919/1920. te da će se pojedini semestri ustrojiti postupno. Naredbom Povjereništva za prosvjetu od 26. rujna 1919. otvoren je prvi semestar, a upravljanje školom povjereno je dekanu Filozofskog fakulteta prof. dr. Zlatku Hondlu.
Otvoreno je 12 Zavoda, studij je trajao 8 semestara, a studenti su upisali 21 obvezni predmet, među kojima je bio i predmet Historija veterinarstva i to je bila prva nastava iz povijesti neke biomedicinske struke u Hrvatskoj. Od 7. prosinca 1924. Veterinarska visoka škola preustrojena je u Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
U proteklih 90 godina na fakultetu je diplomiralo 7 246 studenata.
Akademicima Slavku Cvetniću, Sergeju Forenbacheru, Eugenu Topolniku i Teodoru Wickerhauseru dekan prof. dr. Velimir Sušić uručio je priznanja za životno djelo.
Dekanica Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Almedina Zuko i dekan veterinarskog fakulteta Univerze v Ljubljani prof. dr.Marijan Kosec čestitali su dekanu prof.dr. Velimiru Sušiću obljetnicu Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te mu uručili prigodne darove.
Ovom prilikom je predstavljena i monografija pod imenom „ Zbirka veterinarskih instrumenata iz muzeja za povijest veterinarstva“ koju je predstavila prof. dr. Vesna Vučevac Bajt. Ona održava i nastavu iz povijesti veterinarstva.

Više puta je u 90. godišnjem radu Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu radio reorganizaciju nastave, a posljednja takva reorganizacija bila je akademske godine 2004/2005.Tada je visokostručna znanstvena i nastavna djelatnost objedinjena u četiri odjela i to Odjel za temeljne prirodne i pred kliničke znanosti, Odjel klinika, Odjel za animalnu proizvodnju i biotehnologiju i Odjel za veterinarstvo javno zdravstvo i sigurnost hrane. Akademske godine 2005/2006. Veterinarski fakultet proveo je novi nastavni program pod nazivom Sveučilišni studij veterinarske medicine. Studij traje šest godina, odnosno 12 semestara.

Studenti koji diplomiraju na veterinarskom fakultetu postaju doktori veterinarske medicine a osposobljeni su za liječenje životinja, terensko kliničku, odnosno laboratorijsku dijagnostiku, preventivno suzbijanje zaraznih bolesti i zoonoza , projektiranje i sudjelovanje u izradi programa za razvijanje i unapređivanje djelatnosti stočarske proizvodnje, razumijevanje problematike veterinarskog javnog zdravstva, proizvodnju namirnica i proizvoda animalnog porijekla, razvijanje svih oblika zaštite životinja i okoliša te njegovanje etike humanih odnosa prema životinjama.




Post je objavljen 23.11.2009. u 15:54 sati.