Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Neznatno povećanje hrvatskih vojnika u Afganistanu

U kanadskom gradu Halifaxu proteklog je vikenda održan Međunarodni sigurnosni forum na kojem se raspravljalo o globalnim sigurnosnim izazovima s kojima se suočava transatlantska zajednica, na kojemu je Hrvatsku predstavljao državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović. Tijekom tri dana rada na formu se raspravljalo o strategiji razvoja NATO-a, misiji ISAF-a Afganistanu, terorizmu, neširenju nuklearnog oružja i prijetnji Irana i Sjeverne Koreje, Bliskom istoku, energetskoj sigurnosti, pandemijama, klimatskim promjenama, sigurnosti Arktika, sigurnosti luka i pomorskog prometa te o drugim pitanjima.



Na prvoj konferenciji takvoga tipa održanoj u Sjevernoj Americi, sudjelovalo je oko 300 državnih i vojnih dužnosnika, parlamentaraca, poslovnih čelnika, znanstvenika i novinara, uključujući dužnosnike američke administracije, kanadske vlade, Europske unije i NATO-a.
Među govornicima na skupu bili su američki ministar obrane Robert Gates, republikanski senator John McCain, kanadski ministar obrane Petar McKay i drugi dužnosnici. Državni tajnik MORH-a Šimunović izjavio je da je konferencija u Halifaxu, kao sjevernoamerički pandan poznate konferencije o sigurnosti u Muenchenu, donijela kvalitetnu raspravu o "budućnosti NATO-a, operaciji u Afganistanu, terorizmu, neširenju nuklearnog oružja, Iranu i drugim ključnim izazovima".

"Za nas je bilo značajno dobiti izravan uvid u razmišljanja o budućnosti NATO-a i razvoju operacije u Afganistanu, to su nam teme od neposrednog interesa", kazao je Šimunović. Na pitanje o najavama slanja pojačanja iz SAD-a i europskih članica NATO-a u Afganistan te postoje li zahtjevi za takav doprinos i prema Hrvatskoj, Šimunović je kazao kako se na forumu uglavnom govorilo o "potrebi osiguranja uspjeha u Afganistanu" te je najavio povećanje hrvatskog kontigenta u misiji ISAF-a za oko "pet posto".

"Hrvatska ima 300 vojnika u Afganistanu, što je parlamentarno ograničenje za ovu godinu. Za sljedeću godinu bi išli s neznatim povećanjem od oko pet posto, na 315 pripadnika", kazao je Šimunović dodajući da bi se radilo o dva dodatna tima za obuku afganistanske policije, o čemu je već izviješten NATO. Na konferenciji je također isticano da širenje NATO-a ostaje jedna od važnih komponenti njegovog djelovanja, dodao je državni tajnik MORH-a.

Američki ministar obrane Gates u svom je istupu na skupu pozvao na "strpljenje" u bavljenju s Afganistanom.
"Afganistan će tražiti više predanosti, više žrtvovanja, i više strpljenja od zajednice slobodnih zemalja", rekao je Gates na sigurnosnom forumu u Halifaxu, koji je organizirao američki Marshall fond, te kanadska vlada i ministarstvo obrane.


Post je objavljen 23.11.2009. u 09:34 sati.