Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Marš solidarnosti (foto izvještaj)

Prije nekoliko dana objavio sam poziv na "Marš solidarnosti 2009", sa sloganima "Spriječimo fašizaciju društva" i "Pokažimo da je ovo naš grad - antifašistički Zagreb!". Organizator je Udruga mladih antifašista Zagreb. Danas donosim nekoliko fotografija uz neke komentare i razjašnjenja. Za osnovne informacije, pogledajte jedan neutralni izvještaj.

MS 1

Na početku marša, na Trgu kralja Tomislava, okupilo nas se oko 70 ili 80. Većinom mladi ljudi, nekoliko nas starijih, među njima, osim mene, i predsjednica Zelene liste.

MS 2

Kolona prolazi preko Zrinjevca, praćena policijiskim osiguranjem: pet ili šest automobila, jedna "crna marica" i nešto pješaka.

Zastave su crvene ("Crvena akcija" i "Ljevica Hrvatske") crveno-crne (anarhističke), duginih boja (simbol pacifista) te bijela sa simbolom Zagija ("Bijeli anđeli", navijači NK Zagreb). Pogledajte komentar skupa na mrežnom sjedištu "Crvene akcije".

MS 3

Kolona se nakratko zaustavila na početku Praške. Održan je kraći govor o nasilju u društvu. Spomenik Stjepanu Radiću ružan je i neadekvatan, ali vrijedi se sjetiti da je i on bio žrtva mržnje i nasilja, kji su bili začeci fašizma.

MS 4

Na Trgu žrtava fašizma, nakon tri kraća govora, pet djevojaka iz Lezbora je otpjevao popularne pjesme "Ay Karmela" (poslušajte na jubitu >izvedbu Darka Rundeka) i "Crveni makovi" (poslušajte njihovu izvedbu u punom sastavu - nažalost, loša kvaliteta snimke)

MS 5

Transparent u spomen na ruskog antifašistu Ivana Hutorskog, ubijenog 16. studenoga u Moskvi, hicem u glavu, ispred njegove kuće. To je tek jedno u nizu ubojstava novinara i aktivista za ljudska prava i protiv mržnje U posljednje tri godine, u Moskvi je ubijeno šest antifašista.. Pogledajte mrežno sjedište antifašista Rusije (na ruskom), te izvještaj na engleskom.

MS 6

Plakat s porukom koja se normalno podrazumijeva, ali treba ju istaći, jer jedan dio ustašoida danas tvrdi, kako ustaški režim nije bio fašistički. Oni su, jelte, bili samo dobri domoljubi, koji su sa malko zaigrali... Istina je međutim jasna.

MS 7

Nekoliko pjesama za kraj: Gjuro Gjakovic..



Post je objavljen 21.11.2009. u 21:15 sati.