Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/muzikologija

Marketing

RECENZIJA: ADAM LAMBERT


Pazite sad ovo. Linda Perry radila je pjesme za P!nk, Faith Hill, Christinu Aguileru, Gwen Stefani, Jamesa Blunta i Aliciu Keys. Max Martin je radio za Britney Spears, Kelly Clarkson, Katy Perry, N*Sync, Matthew Bellamy je pjevač grupe Muse, Rivers Cuomo je pjevač grupe Weezer, Justin Hawkins je pjevač grupe The Darkness (nemojte stoga vući paralelu s Mikom, Justin je vrištao prije Mike, a i prije Justina su mnogi vrištali:-). Ryana Teddera vjerujem znate. Greg Wells (One Republic, Mika, Jamie Cullum) i Evan Bogart. Svi oni + P!nk i Lady Gaga radili su pjesme na debitantskom albumu Adama Lamberta. Ako to ne zvuči impresivno....
Priču možda znate. Samozatajni, nenametljivi, vrlo prosječni Kris Allen pobijedio je u finalu američkog Idola, iako ga je ekscentrični deklarirani gay Lambert vokalno tukao big time. Izdvojio se tada, a izdvojio se i albumom prvijencem. Ne radi se o nekom vrhunskom ostvarenju, ali za razliku od većine ostalih natjecatelja (i još gore, pobjednika) jedini je uspio nametnuti neku svoju osobnost i prepoznatljivost. Osim vizualne, još važnije - vokalnu. Ne sjećam se da sam ikad čuo nekog natjecatelja, tamo ili negdje drugdje, s boljim glasom. Njegove izvedbe pjesama Track Of My Tears ili pak If I Can't Have You ne samo da su oduševile žiri i publiku, nerijetko su se ustajali i oduševljeno aplaudirali i sami autori pjesama koje je izvodio. Raspon i kvalitetu njegovog glasa svakako ćete čuti i na ovom albumu, ali velike su još stvari ispred njega i ne sumnjam kako ovo nije ni polovica onog što ćemo od njega čuti.
Što se tiče zvuka, iako rokerski nastrojen, pokazivao je tijekom emisija sklonost prema pop i dance glazbi, a utjecaj se čuje i na albumu. Tu prvenstveno mislim na suradnje s Max Martinom i plesni dio albuma. Cijeli album je zapravo jedna mješavina dance pop rock pjesama i tu je njegova prednost i zanimljivost. Ne jer je raznolikost sama po sebi dobra i nužna, nego jer to njegov glas dozvoljava i podnosi, a njegova osobnost traži. Daleko od toga da sve pjesme zvuče spektakularno dobro, no preko nekoliko je tu pjesama zaista vrijednih pažnje i još važnije - ni jedna ne zvuči ni približno banalno i neinspirativno poput pjesama s albuma Cooka, Archulete ili Allena (prošlogodišnji pobjednik, prošlogodišnji finalist i ovogodišnji pobjednik).
OCJENA: 4

Post je objavljen 19.11.2009. u 19:01 sati.