Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Karzai prisegnuo za predsjednika

Hamid Karzai prisegao je kao afganistanski predsjednik u drugom mandatu. U svom inauguracijskom govoru, Karzai se osvrnuo na ključna pitanja korupcije, upozoravajući svoje ministre da moraju biti kompetentni i pravedni. Novi-stari predsjednik napomenuo je kako se nada da će u idućih pet godina afganistanske sigurnosne snage preuzeti vodstvo te da će uloga stranih trupa biti smanjena. Pozvao je i svoje protivnike da mu se pridruže u radu za mir.



Ulice Kabula su prazne jer su sigurnosne snage postavile brojne blokade prije ceremonije. Međunarodni aerodrom je zatvoren, proglašen je praznik a stanovništvo je savjetovano da ostanu u svojim kućama. Uzvanici iz 40 zemalja prisustvovali su inauguraciji, među njima državna tajnica SAD-a Hillary Clinton i pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari.

U svom govoru, Karzai se osvrnuo na korupciju te je rekao da dobra vladavina proizlazi iz dobrog upravljanja te da će se pobrinuti da njegovi ministri budu kompetentni i pravedni. On smatra korupciju „opasnim problemom“ dodajući „Uskoro ćemo organizirati konferenciju u Kabulu kako bi organizirali nove i efektivne načine borbe protiv ovog problema“. Dodao je kako svi trebaju učiti iz svojih pogrešaka u posljednjih osam godina.

Karzai je pozvao i svog protivnika Abdullaha Abdullaha da radi s njim „za prosperitet Afganistana“. Karzai je sazvao veliku skupštinu, odnosno Loya Jirga, koja bi trebala donijeti mir. Snaga afganistanskih sigurnosnih snaga mora se povećati, a uloga međunarodnih snaga smanjiti, dodao je. Osim toga, Karzai je obećao borbu protiv proizvodnje i trgovine drogom.

Hillary Clinton je u četvrtak napomenula da se radi o kritičnom trenutku u Afganistanu. „Sada se otvorio jasan prozor mogućnosti za predsjednika Karzaija i njegovu vladu da naprave suradnju s narodom Afganistana i pokažu jasno da će trebati pokazati činjenične rezultate koji će unaprijediti živote ljudi“ rekla je Clinton i dodala da SAD žele biti jaki partner vladi i narodu Afganistana.



Post je objavljen 19.11.2009. u 09:57 sati.