Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Zašto tako dugo?


17.11.2009. u lokalnom tjedniku Varaždinske županije „Varaždinske vijesti“ čitam na naslovnoj stranici „Pronađeni donori, ali…“. Na šesnaestoj stranici potresna priča o Varaždinki Silvani Novak kojoj je potrebna hitna transplantacija matičnih stanica iz pupkovine da bi se mogla izliječiti od akutne mijeloične leukemije. Ista joj je dijagnosticirana još 5.listopada 2007. godine prilikom rutinske provjere krvne slike nakon što je potvrđena njezina trudnoća. Silvana je u međuvremenu rodila sina premda su joj liječnici savjetovali da odustane od poroda. Leo, kako su nazvali sina, danas je prekrasno i zdravo dijete, ali majka je na izmaku snage u borbi s opakom bolešću.

Imao sam namjeru napisati post na temu kako je za njezinu uspješnu transplantaciju potrebno 220.000 eura (1,5 miliona kuna) što prema dostupnim podacima iznosi 4,3 % iznosa od 35 miliona kuna koliko naši pretendenti na upražnjeni Tron Predsjednika Republike imaju namjeru potrošiti za svoju nemuštu kampanju (grubljih izraza ću se za sada suzdržati, bit će još prilike)! Naravno, nisam ni u jednom trenutku pomislio da bi se dvije dame i jedanaestero gospode odlučili odvojiti toliko postotak od svog dijela novca koji će ulupati u mlaćenje prazne slame.

Jutros sam na kiosku na naslovnici „Večernjeg lista“ također vidio najavu članka o Silvani. Pomislio sam – možda će ipak nešto biti, kada se angažirao i list na državnom nivou.

Slutnje su mi se na sreću obistinile! U glavnom Dnevniku „Katedrale duha“ vijest i izjava ministra Milinovića da će HZZO platiti operaciju, da bi konačnu potvrdu o plaćanju transplantacije u cijelosti, pročitao i na teletexu!

Eto prva faza za spas Silvane uspješno je završena. Nadajmo se da spas nije došao prekasno!

Ipak ne mogu se ne pitati: zašto je trebalo pustiti mladu majku koja je unatoč i usprkos svim savjetima liječnika i teške bolesti odlučila na svijet donijeti jedno malo ljudsko biće da dvije godine živi u neizvjesnosti i strepnji je li će se uspjeti izliječiti i kako? Zar je zaista u Lijepoj našoj potrebno o takvim stvarima, koje su ipak pitanje nečije intime, na sva zvona pisati u medijima, e da bi se u HZZO-u našlo sredstava za operativni zahvat? Zar je našim političarima važnije trošiti novac na svoje blasfemije umjesto da se troši na spašavanje ljudskih života? Je li će se sada crkveni velikodostojnici izraziti svoje negodovanje?

Jer ne zaboravimo: Silvana nije jedina kojoj u ovom trenutku treba takva vrsta pomoći niti je jedina kojoj je trebala. Sjetite se apela za pomoć jednoj od naših blogerica – šumarKI.


Post je objavljen 18.11.2009. u 23:07 sati.