Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/xyo-travarstvo

Marketing

Vodeno nemagično bilje

Lotos (lat.Nelumbo Nucifera)

Grupacija: nemagične biljke
Porodica: Nelumbonacee
Lotos je višegodišnja vodena zeljasta biljka. Raste na vodenim površinama od najmanje 6 m dubine i vrlo je osjetljiv na hladnoću (minimalno 17 oC). Kako bi bolje uspijevao, treba ga držati na otvorenom kad je toplo razdoblje, a zatim ga staviti u staklenik. Svaki primjerak doseže širinu od oko 1 m. Ima zeleno-modre listove, okruglaste, na dugim stabljikama. Veliko rascvjetano cvijeće se javlja ljeti; boja mu je ružičasto-purpurna, s nježnim nijansama u dnu.
Lokvanj ili žuti lopoc (lat.Nuphar Lutea)
Grupacija: nemagične biljke
Porodica: Ninfeacee
Lokvanj je višegodišnja vodena zeljasta biljka. Raste u stjenjacima ili manje tekućim vodama, hladnim bez soli, odnosno tresetnim i kiselim. Lišće je široko, srcoliko i ovalno. Cvijeće koje cvjeta između srpnja i kolovoza ima promjer oko 6 cm, žuto je i vrlo mirisno. Vrlo je izdržljiva vrsta i mora biti obuzdana, jer inače postaje nametljiva. Ima ukrasnu ulogu kao i Lotos.


Lopoc (lat.Nymphaea)

Grupacija: nemagične biljke
Porodica: Ninfeacee
Lopoč je višegodišnja plutajuća biljka. Raste u vodama stajačicama ili laganim tekućicama male dubine (ne više od 2,5 m), po mogućnosti toploj, ali također i u hladnoj, samo ako je posebno siromašna solju. Idealan položaj je u polusjeni li na suncu. Lišće je srcolika oblika, veliko, a rub mu je zaobljen. Cvijeće cvjeta između svibnja i kolovoza i bijelo je, blago otvoreno i ima nježan ali trajan miris.

Eto za danas samo to... prošli smo put počeli sa mandragorom jer sam odlučila ipak da vas već na prvoj godini učim naizmjence i magičnim i nemagičnim biljkama... da vam bude zanimljivije :)
Evo budući da sam vam prošli put zadala puno zadaće ovoga puta je nemate...
POzdrav do slijedećeg puta :)

Post je objavljen 17.11.2009. u 17:29 sati.