Jesen je simpatična samo u onoj ranoj fazi kad je lišće crveno-žuto i još se njihucka na stablima, čekaju se prvi kesteni, zahladilo je tek toliko da moraš staviti laganu jaknu na sebe, a sunca još ima napretek. Ali ta faza u Zagrebu traje sveukupno možda deset dana. A onda odvratno smogasto sivilo, mrkli mrak u pola pet, meteoropatske tegobe i dosadne kenjkave kiše koje se vuku danima. Jednom riječju, bljuk. Da mogu uštrcati u sebe neke GMO medvjeđe hormone pa da razvijem sposobnost ćorenja zimskog sna do proljeća, ali bez nuspojave nakupljanja dodatnog sala, odmah bih to učinila. Ali eto, ovako taj bljutavi period, uz tek pokoji utješni bljesak (Martinje, blagdansko obžderavanje, Nova godina, skijanje, rođendani), moram preživjeti u real timeu, svjesno i bespoštedno. Kako se boriti protiv jesenske monotonije i dosade? Kulinarskim sabotažama! Neka kuhinja postane prva linija obrane!

Nije jesen samo kestenje, kobasice i otužna voćna ponuda koja se svodi na trojstvo jabuka-banana-naranča. A, ne. Treba proširiti vidike i prigrliti sezonske namirnice, možda malko manje raskošne od proljetnih i ljetnih, ali može se tu svašta naći. Evo nekoliko nasumičnih prijedloga, mahom empirijski provjerenih:
1. Došli domaći limuni - napravite domaći limončelo. Jeksi i ja upravo smo smutile svoj, ali nakon što smo ga procijedile, jošmora stajati u frižideru tri mjeseca (je, kak da ne). Zasad mi više smrdi po jeftinoj votki (prokleti Vigor) nego limunima, ali možda se to s vremenom promijeni. Ili sam ja samo preosjetljiva na mrsku mi votku.
2. Dunje na sto načina! Doduše, stala sam na namazu od dunja i jabuka, a redovitu isporuku pite od dunje dobivam od stare majke, koja radije peče kolače nego da bijelo platno tka.
3. Sezona je ćimulica, raštike, mišancije! Od mišancije se radi pesto, a ćimulice se skuhaju na lešo pa začine s češnjakom, prepečenim komadićima pancete, limunom i maslinovim uljem.
4. Bundeva! Krem juha od bundeve s đumbirom i dalje je pri vrhu moje osobne top-liste, a ništa lošija nije ni pita od bundeve. Neka ih glupavi Ameri rezbare za Halloween, ja ću ih u slast jesti. Kad se samo sjetim da kod nas još ima ljudi koji misle da su bundeve isključivo napoj za svinje...
5. Pekmezi! Šljive i jabuke, a još malo pa će i domaće naranče. Nedjelja - festival palačinki.
6. Evo i jedan autorski receptić, ništa posebno maštovito, ali prigodno. Pod motom: "I jesen može biti šarena":

Na ulju se dinsta luk, pa se doda dosta nasjeckane pancete, lisnatog celera (kralj povrća!) i mrkvice te lovor. Kad omekša, ubace se pelati, pa malo bijelog vina. Kad se sve fino ukuha, ubaci se posebno skuhani šareni mladi grah i onda se to sve još malo krčka pa začini. Gotovo:

7. Kesteni i portugizac. Riječi su suvišne, probava upitna, ali užitak zajamčen.
8. Beru se masline. Osim što jednu turu svakako treba ispeći, brzo naručite svježe ulje od sestrične tetkine babe tamo negdje oko Šibenika. A tko nema izvor, neka se još sutra (srijeda, 18.) zaleti do Kaptol centra na festival maslinova ulja, gdje se svašta fino može degustirati i na akciji kupiti.
Tu ću stati.
Post je objavljen 16.11.2009. u 22:46 sati.