Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zs69

Marketing

Teaser: Samoborska Trek Shnita


Karta za Samoborsku Trek Shnitu 2009


U subotu, 21.11.2009. na meniju je Samoborska trek shnita.
Traser je mukki.
Detalje možete vidjeti u objavama na SljemeGelenderu:
26.10.2009
15.11.2009

Do sada sam analize radio naknadno, no ovaj put mjenjam pristup i radim analizu unaprijed.
Na gornjoj slici (a pogotovo ako pogledate link) možete pratiti stazu.
Za početak, ne znam kako doći do starta, odnosno do P.D. "Šoićeva kuća". Tu poteškoću ću riješiti nekom drugom kartom. Odnosno, mukki je u komentarima dao naputak.

Predgovor
Odlučio sam se za kraću verziju "shnite". Kraća verzija iznosi cca 30 km. Naravno, bez gubljenja. Prema trenutnim planovima samnom idu: Zakonita, Maja P., Diana A. (otkazala) i Marko B..
Nisam napravio vertikalnu analizu staze (usponi i silasci), no predviđam kretanje prosječnom brzinom od 12min/km.

Start
... je kod P.D. Šoićeva kuća. Na karti se nalazi u donjem desnom kutu, a na kartu sam napisao START. Od Doma se kreće na sjever, na stazu 22 i 24. Kad kažem na sjever, to u ovom slučaju može značiti da ćete "lupiti" kraticu preko brda ili da ćete prvo krenuti po cestici na zapad, pa na prvom križanju desno.
Nakon 1,5 km trebalo bi biti križanje gdje se razdvajaju staze 22 i 24, a ja ću sa svojom skupinom nastaviti desno po stazi 24.
Nakon 250 do 300 m nakon toga s desne strane se nalazi potok Javorščak, a onda i staza 17. Držimo se svog puta koji sada ide SW (jugozapadno).
Tek što prođemo 3. km, dolazimo na cesticu (vjerojatno makadam), koju pratimo nekih 300 metara. Na lijevom zavoju napuštamo cesticu i nastavljamo ravno po stazi prema Dragonoš-u.

KT1 Dragonoš
U Dragonoš bi trebali stići za približno 48 minuta, jer je mjesto na kraju 4. kilometra. Mjestu prilazimo sa sjeverne strane i tu bi trebalo biti križanje na kojem se odvajamo na NW (sjeverozapad) po stazi 25 i 47 koje vode u Jarušje. Mukki spominje da treba koristiti markiranu stazu, a ne makadam, no na karti ne vidim razliku ili ju ne primjećujem zbog neznanja. Ima li u ovoj priči nekakve veze zeleni broj 70, vidjet ćemo (nadam se), u komentarima.

KT2 Jarušje
Od Dragonoša do Jarušja ima 2 km, pa bi to značilo 24 minute, odnosno sat i 12 minuta (01:12:00). Na sjevernom dijelu Jarušja se cesta račva na lijevo i desno. Obzirom da nemam problema s političkim uvjerenjima, biram lijevu opciju i nastavljam po stazi 47. Ako me oko ne vara, tu počinje uspon, a staza vodi po grebenu brda Orto. S lijeve strane bi trebala biti strmina, a u podnožju potok Bregana. Po toj stazi "tabanamo" skoro 4 kilometra, dok staza ne izbije na cestu. Na cesti krećemo desno (dakle, nisam ljevičar), prema sjeveru.
Nakon cca 600 metara napuštamo cestu i krećemo na lijevo po stazi 34, 47 i zelenoj 70-ici.
mukk: od potoka do Šimraka je opaka strmina

KT3 Šimraki
Staza nas dovodi do sjevernog dijela mjesta Šimraki. Od Jarušja do Šimraka ima 6 km, pa pretpostavljam da će to biti dodatnih sat i 12 minuta, odnosno ukupno 02:24:00. Sada nas put vodi na S (jug). Stazom 34, nakon kilometra dolazimo do naselja Delivuki, a 800 metara kasnije u podnožju Golubića br. dolazimo na cestu (piše mukki da je to makadam) te uskoro i u mjesto Golubići.
Nakon 500 metara prolazimo pored crkvice Sv. Ivan, koja nam je s desne strane. Tu počinje uspon sa 670 metara na 728 metara slijedeći kilometar. 500 metara nakon kote 728, koja bi, ako smo uspješno pratili kartu i ako je karta točna, trebala biti na kraju 16. kilometra, dolazi križanje. Na tom križanju možemo ići i lijevo i desno, a po karti i po azimutu do vrha Zečak. Na karti sam se odlučio za lijevu opciju, koja prolazi kroz mjesto Paukovići. Kad razmatram opciju po azimutu, treba uzeti u obzir da to razmatram iz udobnosti mekane fotelje. Po karti mi se ne čini kao opak uspon, a dosta krati put, no postoje druge prirodne zapreke. Vegetacija u ovo doba godine ne bi trebala biti problem, no treba vidjeti situaciju na terenu. Ne sumnjam da će biti pojedinaca koji će ovdje "kratiti".
p.o.s.: Od Golubića do Brezovca Žumberačkog ima i stari put koji ide ispod makadama, jako je fora i da se pogodit

KT4 Zečak
Nakon 17,5 km pješaćenja, trekanja ili kako god zvali ovaj izlet, dolazimo na vrh Zečak koji se nalazi na 795 m. Od Šimraka dovdje nam treba sat i 6 minuta, a ukupno trajanje je 03:30:00. Obzirom da trka starta u 08:00, trebalo bi biti 11:30 po sunčevom satu. Možda vam se činim naporan sa stalnim naglašavanjem udaljenosti i vremena, no budite svjesni da su dani kratki i da mrak brzo dođe.
Prošle godine sam bio na Rapskom trekingu, koji se održavao 29.11. Sav nadobudan sam se prijavio na Ultru. Prva i ključna greška mi je bila doslovno shvaćanje naputka o ne preskakanju ograda, koja se odnosila na suhozide, a ja sam ju primjenio i na žičane ograde, pa sam izgubio puno vremena obilazeći oko jedne takve kao kokoš. Druga greška je bila neshvaćanje mraka kao velike prepreke u traženju kontrolnih točaka koje nisu na markiranim stazama. Poanta je, treba završiti prije mraka, jednim dijelom jer sam na nepoznatom terenu i slab u orijentaciji (bar do sada), a drugim dijelom jer ću imati neiskusnu pratnju, pa da ih ne dovodim u neugodne situacije.
Za one koji misle biti sporiji od moje družine, postoji i opcija kraćenja s KT2 do KT4 po stazi 34. Na karti sam tu opciju označio žutim, dok je opcija koju idem označena narančasto. Žuta opcija je za 5 kilometra kraća. Po komentarime ekipe, ovo je fun killer i treba zanemariti ovu opciju. Šimraki su cool mjesto i treba ih vidjeti.
Nakon Zečaka se planiram spustiti po kraćoj verziji staze 48, koja ide SE (jugoistočno), nakon 1,5 km ide E (istok) te nakon još jednog kilometra NE (sjeveroistok).

KT5 Jankov mlin
U Jankov mlin (nisam znao da Janko ima i mlin) stižemo nakon 3,5 km odnosno 42 minute. U trci smo 04:12:00. Od Zečaka (795m) do Jankovog mlina (381m) smo se spuštali (tako bar piše mukki). Pratimo stazu 48 prema N (sjever) i penjemo se prema vrhu Vornica (640m), a onda krećemo prema SE (jugoistok) i penjemo se do naselja Grabarak (660m).
mukk: od makadama/Jankovog mlina do P.D. Japetić je skoro 500 metara uspona

KT6 Grabarak
Koliko mi se čini, to bi trebalo biti naselje sa šest kuća. Obzirom da je od Jankovog mlina udaljeno kilometar i pol, trebalo bi nam biti dovoljno 18 minuta. Napominjem da cijelo vrijeme računam s prosječnom brzinom, pa ako vam je za ovaj dio trebalo više vremena, vjerojatno vam je do Jankovog mlina trebalo manje. U trci smo 04:30:00, a vaš sat bi trebao pokazivati da je 12:30. Do ovdje smo prepješačili 22,5 km.
Prateći stazu 48 u smjeru E (istok) uskoro dolazimo na cestu (vjerojatno makadam). Po njoj pješačimo jedan kilometar, dok se na jednoj oštroj okuci u lijevo ne odvajamo s ceste i nastavljamo po markiranom putu prema P.D. Japetić.

KT7 P.D. Japetić
P.D. Japetić (832m) je na 25. kilometru naše utrke. Iz visinskih oznaka je jasno da će i ovdje trebat UPRIjet uzbrdo. Popuna vodom je moguća, no, možda ne treba naručivati grah s kobasicom, jer je do cilja još 5km, odnosno sat vremena. Od Grabarka do ovdje nam je trebalo 2,5km odnosno 30 minuta. Rolex na ruci pokazuje 13:00.
Od Doma nastavljamo NE (sjeveroistok) kroz Posebni rezervat šumske vegetacije "Japetić" po stazi 9, 23 i 40, iako se radi o samo jednoj stazi. Dolaskom do ceste nastavljamo po stazi 9 uz Vučju dragu. Tu je točka gdje romantika prestaje, a počinje asfalt. Slijede dva kilometra po cesti, prolazak kroz mjesto M. Lipovec, uz Lipovački potok i do clija.
mukk: može se preko Velikih vrata pa po asfaltu ili preko livada

Cilj
Zvona na crkvi odbijaju 14:00, vesela družina ulazi u cilj, konkretno u Planinarski dom Šoićeva kuća naručuje grah s kobasicom i uz Tomislav pivo prepričava "lovačke priče". Kasnije "padnu" i kakvi kolači (kalorijski deficit je opak kao i dehidracija).
I dok čekamo izgubljene Ultraše, uz peto pivo začuje se i pjesma.

Disclaimer:
Pisac bloga ne snosi odgovornost (bilo koje vrste) za eventualno gubljenje i slično. Upute pratite na vlastitu odgovornost i inteligenciju. Stanje na karti ne odgovara nužno stanju na terenu.

Pozivam da sve uočene nepravilnosti, nelogičnosti i slične propuste popratite u komentarima.
Kad se ova avantura završi, bit će GPS track.


Post je objavljen 16.11.2009. u 19:00 sati.