Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zivotpodcizmom

Marketing

JOŠ JEDNO NEPOTREBNO STOVARIŠTE KRPA

Nedavno je u okolici Zagreba otvoren još jedan trgovački centar – odnosno »mol«, kako se to na novohrvatskome naziva – imenom Zapadne Dveri, odnosno (na novohrvatskom:) West Gate. Otvorenje je najavljivano gromoglasno. Šteta što se odgovarajuća sredstva nisu uložila u korisniju djelatnost.

Primjerice, da se mogućim kupcima ukaže na to kako uopće doći do te zabiti izvan predgrađa grada. Na internetskoj stranici centra je objavljena karta
West Gate
koja može biti korisna samo onima koji do centra namjeravaju doći helikopterom. (Međutim, takve moram upozoriti da ni u centru ni oko njega nisu predvidjeli helidrom!) Svima ostalima je ona korisna koliko i cice u opatice. Kojim cestama treba voziti, kojim autobusom je moguće do centra stići, takvih informacija nema. Vjerojatno bi se pokazale prekorisnima za potencijalne kupce.

Adresa, navedena na istoj stranici (Zaprešićka 2, Jablanovec, 10298 Donja Bistra), isto tako ne pomaže u pronalaženju centra. Osim, naravno, onima koji taj kraj poznaju kao svoj džep (ili, što je u hrvatskim uvjetima vjerojatnije, kao tuđi).

OK, nadate se da će barem neki putokazi ukazivati na smjer kojim treba voziti. Uzaludne li nade! Svugdje samo jumbo- i manje jumbasti plakati (isto tako u Dubravi kao i u Podsusedu) koji ne kazuju ništa što bi vozačima moglo biti bilo od kakve koristi.

Možete se, znači, pouzdati jedino u vlastitu intuiciju i autom gađati negdje tamo između Pojatnog i Jablanovca. Ako, naravno, znate gdje se oni nalaze.

Kad pukom srećom i stignete do centra, ondje će vas dočekati nesuvisli tipovi koji sumanuto mašu rukama. Oni su vjerojatno (pre)plaćeni da reguliraju promet na području centra, ali to rade s učinkovitošću Zagrebparkinga, ZET-a i prometne policije. Znači – šugavo. Očigledno pojma nemaju što im je zadatak ili cilj. Upamtili su samo da moraju mahnito mahati rukama.

I u samom centru vas ne čeka ništa naročito – iste one krpe i krpice koje možete naći i bilo gdje drugdje u gradu, uz puno manje potrošenog benzina i živciranja. Osim ako ne želite obilaskom sličnih centara biti »in«. Mogla bi se čak u uvesti i »molovska« transverzala, dokonički put trgovačkim centrima oko Zagreba. Za izvjesnu potrošenu svotu u pojedinom centru dobijete žig u za to predviđenu knjižicu. Kad skupite sve žigove, dobijete nekakvu nagradu. Recimo, besplatno liječenje kod Sakomana.

Svi ti novi »molovi« toliko liče jedan na drugi da jedva čekam da počnu propadati uslijed rastuće konkurencije. Kako se novozagrebačka bolnica ne bi osjećala osamljenom u svojoj sudbini.

Post je objavljen 15.11.2009. u 18:16 sati.