Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

16. Prvemstvo Hrvatske u gou - 2009. godina


Završnica – Turnir šestorice
-Zagreb, 14. i 15. 11. 2009.


U prostorima restoracije 'Deno' u Maceljskoj 21 na Zagrebačkoj Trešnjevki, je na vikend 14. i 15. studenoga održana završnica Prvenstva Hrvatske u gou za 2009. godinu. Bilo je to 16. po redu Prvenstvo Hrvatske od samostalnosti. Sustav natjecanja za naslov Prvaka već godinana završava Turnirom šestorice. Kvalifikacija za završnicu stiče se na Otvorenom prvenstvu Hrvatske svake godine u svibnju.
Ovogodišnja završnica je označila smjenu generacija na vrhu. Kvalifikaciju su ostvarila trojica iz Velike Gorice: Matej Zakanj, Mladen Smud i Zvonko Bednjanec, dvojica iz Rijeke: Vedran Vasiljević i Gabrijel Ožvald i Zoran Mutabžija iz Zagreba.
Naslov Prvaka Hrvatske je branio Matej Zakanj iz Velike Gorice.
U subotu su odigrana tri kola, a u nedjelju preostala dva.
Sistem natjecanja je bio igrom svak sa svakim takozvanom berger-sistemom. Sve partije su bile ravnopravne uz komi 6,5 poena. Vrijeme za razmišljanje je bilo 75 minuta po igraču i byoyomi od 30 sekundi za potez.
Pogledajmo turnirsku tablicu sa svim postignutim rezultatima.

Mj. Natjecatelj      Kat Gra  1  2  3  4  5  Bd SDS
1. Zakanj Matej 3d VGo 5+ 3+ 4+ 6+ 2+ 5 10
2. Vasiljević Vedran 1d Rij 3+ 6+ 5+ 4+ 1- 4 6
3. Mutabžija Zoran 5d Zag 2- 1- 6+ 5+ 4+ 3 3
4. Bednjanec Zvonko 2k VGo 6+ 5+ 1- 2- 3- 2 1
5. Smud Mladen 1d VGo 1- 4- 2- 3- 6+ 1 0
6. Ožvald Gabrijel 2k Rij 4- 2- 3- 1- 5- 0 0
Ugodan prostor restoracije na katu pružao je dobre uvjete za natjecanje u miru, jer tu nije bilo prometa ni gužve.
Već prvo kolo je dalo ton natjecanju. Dvojica najmlađih ovdje pobjedili su dvojicu najstarijih. Matej je pobjedio Mladena, a Vedran Zorana. I u trećoj partiji između Zvonka i Gabrijela nadjačao je mlađi Zvonko.
Navedena trojka mladih nastavlja pobjedama protiv starijih i u drugome kolu. Matej je pobjedio Zorana i time pokazao da ozbiljno nastoji sačuvati naslov. Zoran je naš najtrofejniji go-igrač, koji je u mlađim danima dva puta osvajao naslov Europskog prvaka. Vedran je pobjedio sugrađanina Gabrijela, koji je ujedno bio njegov jedan od učitalja. Svog učitelja, koji ga je uveo u tajne ove igre, pobjedio je i Zvonko. Mladen protiv njega kao da nije imao šanse.
Nakon drugoga kola mladi imaju po dva boda, a stariji nisu uspjeli pobijediti niti jednom.
Treće kolo, igrano u subotnje predvečerje, dalo je prve susrete unutar generacija. Zoran je tako pobjedio Gabrijela, a Matej Zvonka. U trećem susretu kola opet pobjeđuje mlaši Vedran. Žrtva mu je bio Mladen. U vodstvu se izdvajaju dvojica najmlađih: Matej i Vedran, Začelje, bez bodova, drže Mladen i Gabrijel.
Četvrto kolo je u nedjelju prijepodne. Vodeći grabe dalje pobjeđijjući. Vedran je u burnoj partiji savladao Zvonka, a Matej se morao puno truditi protiv Gabrijela. Bila mu je ovo najteža pobjeda, mada nakon Gabrijelove pogreške, vrlo velika. Zoran i Mladen odigrali su još jednu od mnogih svojih partija. Kao i često ranije, pobjedio je Zoran.
Pred zavšno peto kolo imamo zanimljiv redoslijed. Vode sa po 4 pobjede Vedran i Matej, a slijede sa po 2 Zvonko i Zoran, dok su na začelju bez bodova Mladen i Gabrijel. Da situacija bude još zanimljivija, ispalo je da baš oni igraju međusobno na kraju. Tako izravno vode borbe za Prvaka, treće i peto mjesto.
Prvi zavšavaju Zvonko i Zoran. Treći je Zoran i tako ipak kolko-tolko čuva natjecateljski ugked.
Matej je pomovo pokazao da je on kvalitetno vladar u Hrvatskoj. Nakon uvjerljive pobjede protiv Vedrana, po treču godinu za redom, osvaja naslov državnoga prvaka u gou. Što reči osim da mu je tek 15 godina.
Najdulja borba je bila za prvu pobjedu, a ujedno i jedinu na ovom prvenstvu, iz,eđu Gabrijela i Mladena. Gabrijela je iscrpila prethodna igra protiv Mateja, pa je činio pogreške i izgubio. Mladen se tako na samom kraju odlijepio od dna.
Matej je ovim uspjehom stekao bodovnu kvalifikaciju za Svijetsko amatersko prvenstvo u gou, koje se slijedeće godine igra u Kini.
Kvalifikacije za slijedeće 17. Prvenstvo Hrvatske se igraju u svibnju u Rijeci kao Otvoreno prvenstvo Hrvatske.
bl. Muradenu


Post je objavljen 15.11.2009. u 17:25 sati.