Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Plačaj porez Općini koju voliš !

Na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća naše općine pojavit če se kao prijedlog "Odluka o općinskim porezima Općine Pitomača". Prema tom prijedlogu, dosadašnji Porez na potrošnju i Porez na tvrtku ili naziv ostaju isti kao i do sada. Koliko plaćamo Općini u ime tih poreza može se provjeriti na stranicama Poreske Uprave RH.
www.pu.mfin.hr/CD2009/index.htm
Ako se ne želi stranica otvoriti u Firefoxu, otvorite u Internet Exploreru.
Kao novi prijedlog za popunjavanje općinskog buđeta, općinski viječnici odlučivat će o Porezu na kuće za odmor.

PRIJEDLOG POREZA NA KUĆE ZA ODMOR
Porez na kuće za odmor plaćaju pravne i fizičke osobe koje su vlasnici kuća za odmor koje se nalaze na području Općine Pitomača.
Kućom za odmor smatra se svaka zgrada ili dio zgrade ili stan koji se povremeno koristi ili sezonski.
Kućom za odmor ne smatraju se gospodarske zgrade koje isključivo služe za smještaj poljoprivrednih alata i drugog pribora, te za smještaj i boravak radnika u tjieku obrade zemljišta koje se nalazi uz nekretninu.
Ovom Odlukom ne utvrđuje se porez na kuće za odmor za objekte koji se nalaze u vinogradima (klijeti).
Porez na kuće za odmor ne plaća se u slučajevima predviđenim člankom 37.Zakona.
Porez na kuće za odmor plaća se u godišnjem iznosu u visini od 7,5 kuna po jednom četvornom metru korisne stambene površine kuće za odmor.
Obveznici poreza na kuće za odmor dužni su nadležnom poreznom tijelu dostaviti podatke o kućama za odmor.
Podatke iz ovog članka treba dostaviti do 31.ožujka godine za koju se utvrđuje porez na kuće za odmor.
Porez na kuće za odmor plaća se u roku od 15 dana od dana dostave Rješenja o utvrđivanju tog poreza u korist proračuna Općine Pitomača.
----------------------------------------------------------------------
1.porez na potrošnju
2.porez na tvrtku ili naziv
3.porez na tvrtku ili nazivB
4.porez na kuće za odmor
5.prijelazne i završne odredbe
----------------------------------------------------------------------
Pošto smo mi kao općina smješteni između dvije velike turističko-rekreacijske zone, između brojnih klijeti u goricama i dravskih vikendica u Križnici te pored same Drave, ostaje jasno tko će plaćati taj porez pošto se on ne odnosi na gorice. Da se nebi osjetili ugroženi, ipak nismo sami koji imaju Porez na kuće za odmor. Virovitica taj porez plaća 10 kuna po četvornom metru, Orahovica 8kn, Slatina 7kn, Gradina od 5do 10kn, Crnac 12kn, Suhopolje 5kn,Mikleuš 10 kn, Nova Bukovica 11.50kn, Podravske Sesvete 5kn,Kloštar Podravski 5kn. Za sada se Porez na kuće za odmor ne plaća u Lukaču, Sopju, Vočinu, Čađavici, Čačincima, Špišić Bukovici, Kalinovcu, Ferdinandovcu, Đurđevcu i Koprivnici. Sve okolne općine koje plaćaju Porez na kuće za odmor, podrazumjevaju pod tim kućama i klijeti u vinogradima.
Koliko ima tih "kuća za odmor" na području naše općine koje spadaju u ovu poreznu kategoriju, valjda ćemo saznati poslije navedene sjednice Općinskog vijeća pa ćemo vjerovatno i znati za koliko ćemo biti bogatiji u općinskom proračunu.

CITAT:"Određene korekcije uzrokovane zakonskim promjenama doživjeti će i općinska odluka o porezima, ugostiteljskoj djelatnosti, te priključenju na komunalnu infrastrukturu."
Za "korekciju uzrokovanu zakonskim promjenama u ugostiteljskoj djelatnosti, te priključenju na komunalnu infrastrukturu" držimo fige da će biti u pozitivnom smislu. Detalji o navedenim promjenama nemogu se pronaći na općinskim stranicama pa oni koji su zainteresirani bit će obavješteni tek po izglasanju istih.


Post je objavljen 15.11.2009. u 13:54 sati.