Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marole

Marketing

Dumne, ovce, sad će svjetski rat

Tuže nam se iz gradjanstva, da se nemaju više gdje kupati. Do sada se je kupalo na Dančama, ali dumnama je najedanput palo na pamet, da zatvore prolaz preko njihove bašće na more. Tako je eto i tu onemogućeno, kupanje. Niko nije razumio, zašto su ovo dumne učinile. Ta ima toliko i toliko godina da se je onamo uvijek išlo kupati i nijednoj dumni nije palo na pamet, da zatvori gradjanstvu prolaz.
Dumne su naime zatvorile prolaz s razloga, jer da imaju neke štete, što onuda svak prolazi; da im se više puta ostavlja vrata otvorena onda, im udju ovce i naprave kvara.
Naša općina, da dodje u susret gradjanstvu, a pošto su ove dumne siromašne, bila je pripravna dati im neku odštetu. I zbilja dumne su bile pozvane na općinu. Tu je sastavljen protokol, prama kojemu će dumne i nadalje držati otvoren prolaz - ne upuštajući se u pravnu stranu toga pitanja - a općina će im davati obzirom na njihovo siromaštvo 40 K (kruna - nap. D.R.) godišnje. Kada je uslijed ovoga sporazuma podvornik općine pošao do duvana(?), da im isplati 40 K za ovu godinu, one nijesu htjele primiti tu svotu niti su htjele otvoriti prolaz.
Svak se u gradu čudom čudi, tko je mogao nagovoriti časne sestre na ovakav postupak. Gradjanstvo, se pak nalazi u velikoj neprilici, jer se nema gdje da kupa. Svakomu pak, nije moguće poći u Kolorinu ili na vojničko kupalište (današnje "Banje" - nap. D.R.). Obratili su se neki i na nas, da i ovim putem upozorimo na ovu stvar. Ovo ovako ne ide. Općina bi imala u interesu gradjanstva poduzeti neke korake, da publika dobije ono, što je do sada neprijeporno imala."
Čitajući "gradsku kroniku" u "Crvenoj Hrvatskoj" za 1912. godinu, nisam pronašao nikakvu vijest, da su općinske vlasti i dumne na Dančama pronašle "zajednički jezik" u svezi omogućavanja posjetiteljima kupališta na Dančama za navedenu godinu.

Crvena Hrvatska 17. 07. 1912.





Post je objavljen 14.11.2009. u 07:55 sati.