Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/babl

Marketing

moglo bi se reći

- revitalizirani post od 13.11. 2009.

Dan je svanuo i razmotavao se sasvim kao obično, sve je izgledalo kao obično, tramvaji su rondali kao uvijek, sreli smo se kao u nebrojeno navrata ranije i po običaju sjeli u prvi kafić na koji smo naišli. Jedino neuobičajeno bila je njegova izjava da će uskoro umrijeti. Znao sam da izmišljati tako nešto nije njegov način, te sam odmah povjerovao da ne laže, ali njegova izjava je bila toliko u suprotnosti sa svim oko nas da je zvučala neuvjerljivo.

Naravno da mi nije bilo drago kada sam čuo da je ozbiljno bolestan, ali on je izgledao sasvim zdrav, onakav kakvim ga oduvijek znam, te moram priznati da me njegova izjava nije ozbiljno potresla. Uzeo sam je na znanje kao što bih zapamtio da mi je rekao da će uskoro preseliti na novu adresu, da je prije tri godine bio na ljetovanju u Grčkoj ili da kani kupiti novi sudoper. Moglo bi se reći da mi nije bilo ozbiljno stalo za njega jer sam nastavio život po starom, kao da mi ništa nije rekao. Moglo bi se reći i ne bi bilo argumenata protiv.

Moglo bi se isto tako reći i da mi je bilo strašno žao kada sam to čuo, moglo bi se reći i ne bi bilo pogrešno jer mi je zaista bilo vrlo žao. Istina je da u tim trenucima nisam mogao misliti na išta drugo osim onoga što mi je povjerio, ali ubrzo nakon što smo se rastali iznova sam u potpunosti bio usredotočen na dnevne ciljeve koji su toga dana bili preda mnom.

Moglo bi se reći zapravo bilo što jer tako je to u životu: sve se može reći, bez obzira koliko je utemeljeno, istinito, pametno, opravdano ili bilo što. Čim je moguće reći – može se reći, a tek malo od onoga što kažemo ima ikakve stvarne posljedice.

Moglo bi se reći ovako, ovo i ono, no što god da se kaže to ne bi promijenilo da mi je rekao tri mjeseca ranije da će umrijeti i da smo ga tri mjeseca kasnije pokopali i da je život nastavio dalje kao da se ništa nije dogodilo. Zapravo, zaista se ništa osim toga da je umro i nije dogodilo. Nije se dogodilo sve ono što bi se dogodilo da je ostao živ, a ono što se nije dogodilo – moglo bi se reći – kao da se nije dogodilo.






Post je objavljen 11.04.2015. u 16:50 sati.