Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/reformatus

Marketing

Kršenja protiv prava na život


Prema istraživanjima Europskog instituta za obiteljsku politiku, samo u zemljama Europske unije, učinjeno je više od 1.200.000 pobačaja u 2007. Ako se napraviti realistična projekcija, sa sigurnošću možemo ustvrditi da je u proteklih deset godina samo na kontinentu zapadne "civilizacije" eutanizirano djece veličine manje europske zemlje, dakle govorimo o minimalno 5.000.000 onih koje bi jednom mogli postati odrasli ljudi.

Budući ljudi u Hrvatskoj vole misliti o sebi kao o moralnim vertikalama i uzorima konzervatizam, ma što god to značilo, treba podsjetiti na činjenicu da je od 1995.-2005. putem pobačaj oduzeto pravo na život 156.233 djece. Usporedbe radi u Karlovačkoj županiji živi 141.787 osoba. Jedino što u ovoj moralno bijedi ohrabruje je činjenica da svake godine lagan pada broj ovakvih postupaka, stoga se daje naslutiti kako pojedinci ipak postaju odgovorniji. Prema postojećem zakonu u Hrvatskoj se smije izvršiti pobačaj u bolnici i bez odobrenja komisije za trudnoću koja traje više od 2 mjeseca, preciznije do 10 tjedana.

Oduzeti pravo na život onomu tko ima ima potencijal postati čovjek moralno je dvojbeno. Na žalost neki od onih koji slove kao slabiji spol kada su u mogućnosti pokazati "snagu" čine to na najokrutniji način, pri tomu oduzimajući pravo na život najslabijima. Ne postoji niti jedan racionalan niti vjerski razlog kojim bi se mogao odobriti i podržati čin umorstva nerođenog djeteta, koji se odvija na najodvratniji način.

Ipak, ovomu pitanju ne treba pristupati senzacionalistički ili ekstremistički, nego pokušati sagledati problem iz različitih uglova.

U tom smislu ne treba se zalagati za apsolutnu zabranu pobačaja, jer postoje iznimni slučajevi kada je nužan zbog zaštite života i zdravlja majke. Ali uvijek iznova treba podsjećati na odgovorno ponašanje kako u općem tako i spolnom životu, preuzimanje odgovornosti za ponašanje pokazatelj je zrelosti uma i duha.

Stoga valja zaključiti: pobačaj je jedan od najgorih oblika oduzimanja prava na život, provođenja nasilja i ograničavanja prava najslabijih. Zato ako se trudnoća dogodi, a nije ugrožen život majke, ne radi se o slučajevima zlostavljanja; oduzimanje je prava na život, zametku koji ima potencija da ga ostvari, moralno i kršćanski neprihvatljivo!

INFO GLASilo REFORMAtus
2009.© #15120


Post je objavljen 09.11.2009. u 18:00 sati.