Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/borut

Marketing

Brujet

Danas me je za rucak cekao brujet (neki finiji od mene ce reci brudet, brodet ili cak - brodeto). Vesna je na stol iznijela samo tecu (tako se kod nas govorilo za posudu u kojoj se kuha) sa brujetom i jos jednu sa pulentom (finiji od mene sigurno govore polenta, palenta ili cak - pura), dva pjata (to su vam tanjuri) i pribor za jelo. Nisam stigao pitati Vesnu od kojih riba ga je napravila, nego sam po draci (a to je ona kost oko koje se razvila riba od glave do repa) odmah ustanovio da sam "ulovio" mola. Pa jos jedan mol! Pa jos jedan i tako dalje - samo moli. Kako se glad utazila, razvio se razgovor ugodni oko vrsta riba koje bi se mogle ubaciti u tecu slijedeci put.

Neki su zastupali misljenje da bez skarpine brujet uopce ne moze dobiti prolaznu ocjenu, te da trebaju biti zastupljenje ribe manje velicine, pa je spomenuta i trilja. Nekima se ta ideja nije previse svidjela, jer se u takvom primjeru treba previse zabavljati s dracom i sitnin (oni koji vise polazu na jezik reci ce sitnim, ali moj materinji vuce korjen iz Makarske) koscicama. Jednoglasno je dogovoreno da treba posjetiti trgovinu "Tiv-Tam" (ili tako nekako slicno) pa kupiti sve sta uspijemo prepoznat ukljucivsi i jastoga, a u losijem (ili boljem - stvar je sasvim individualna) slucaju skampe.

Razmisljajuci o novonastalom problemu krenio sam na kratku setnju uz more za koje su mi ovdasnji znalci rekli da je od jutros mirno kao p l a t a! Daleko je to od nase bonace, ali evo ipak:







A kad sam se uskoro vratio kuci nije mi bilo pretesko iznijeti sve sta je ostalo iznijeti na stol, dodati malo razenoga kruha (jer oko pulente je izbila kratka svadja koja je zavrsila u moju stetu). I, o da: otvorena je boca Shardonney-a iz Carmelove Private Collection, berba 1997. godine. Da, da; kad se na dobrom mjestu cuva i vino iz proslog stoljeca je pitko! (i te kako)

...............

Post je objavljen 08.11.2009. u 18:42 sati.