Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

GLASOVANJE ZA KANDIDATE SKUPŠTINE HRVATSKE POLJOPRIVREDNE KOMORE


TREBA STROGO POŠTIVATI PROPISANA PRAVILA ZA GLASOVANJE

Završilo je vrijeme za kandidiranje poljoprivrednika za Skupštinu Poljoprivredne Komore. ( podrobno o načinu kandidiranja pisala sam na ovoj Internet adresi u tekstu od 5.10. 2009.)
Poznati su kandidati za izbor iz obje skupine i OPG-a i druge skupine, točnije Ostalih subjekata upisanih u upisnik poljoprivrednih proizvođača u koje ulaze trgovačka društva d.d.o., zadruge i svi ostali upisani u Upisnik. Sada predstoji glasovanje za kandidate i do 27. 11. do 16 sati koverta sa glasačkim listićem treba stići u pisarnicu Ministarstva poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja.

Iz Ministarstva poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja, koji provodi izbore za prvu Skupštinu Hrvatske poljoprivredne komore, 2.11. započela je otprema poštanskih pošiljaka s glasačkim listićem na adrese članova nositelja OPG-a i predstavnika Ostalih subjekata u izbornoj jedinici.
Na Glasačkom listiću za izbor članova Skupštine Hrvatske poljoprivredne Komore piše najprije ime izborne jedinice, a ispod toga BROJ kandidata koji se biraju. Ispod toga je Lista kandidata, s imenom i prezimenom, adresom, godinom rođenja i brojem MIBPG.
Da bi glasački listić bio važeći, nakon što svatko odluči kome će dati svoj glas – potrebno je ispred imena odabranih kandidata ZAOKRUŽITI broj PLAVOM ili CRNOM KEMIJSKOM OLOVKOM. Prema riječima dr. Ivana Katalinića ravnatelja Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu, koji je član Povjerenstva za Skupštinu Poljoprivredne Komore, korištenje drugih boja olovaka pri zaokruživanju broja ispred imena kandidata neće biti uvaženo i glasački listić će se smatrati nevažećim.
Nevažećim, glasački listići, u skladu s člankom 17. Izbornih pravila za provedbu prvih izbora za Skupštinu Hrvatske poljoprivredne Komore, smatrati će se i : 1. glasački listići na kome nije zaokružen traženi broj kandidata 2. glasački listić popunjen na način da se ne može sa sigurnošću utvrditi za kojeg je kandidata birač glasovao
3. glasački listić na kome je birač glasovao za više kandidata nego što se naznačenim brojem zahtijeva
4. glasački listić koji nije dostavljen u zadanom roku, dakle do 27.11. do 16 sati u Ministarstvo poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja _ Pisarnica.

Nakon izvršenog glasovanja Glasački listić treba staviti u kovertu koja je za tu svrhu, na adresu svakog nositelja OPG-a, stigla zajedno s listićem, zalijepiti je i BEZ kupnje marke staviti je u poštanski sandučić ili odnijeti u poštu i tako poslati na adresu Ministarstva poljoprivrede koja je već napisana na koverti.
Nerazumijevanja i nepoznanica ne bi trebalo biti, jer su na poleđini glasačkog listića otisnute Upute za glasovanje.

Prema riječima dr. Ivana Katalinića bilo je više slučajeva da su se poljoprivrednici žalili u resorno Ministarstvo što njihova kandidatura nije uzeta u obzir. Radilo se o kandidaturama koje nisu stigle na vrijeme dakle do 9.10. u 16 sati u pisarnicu Ministarstva poljoprivrede. U istu grupu spadaju kandidature koje su poslane poštom 9.10. (vidljivo prema poštanskom žigu) pa te također nisu mogle biti uvažene. Neki su kandidati skupili , tek 27 ili 30 potpisa na kandidacijskoj listi , a ne 33 KOLIKO JE BILO POTREBNO, neki nisu priložili foto-kopiju osobne karte. Kandidature svih takvih nisu uzete u obzir, odnosno smatrane su nevažećima. Zašto? Jer nisu zadovoljavale PROPISANA PRAVILA, kojima podliježu svi kandidati. PRAVILA KANDIDATURE i rokovi su isti za baš sve kandidate.

Na web stranicama www.mps.hr Ministarstva poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja pod naslovom „Hrvatska poljoprivredna Komora – izbori za Skupštinu„ su sve informacije potrebne za informaciju o sadržaju, smislu i potrebi Hrvatske poljoprivredne Komore i pravilima glasovanja. Pravila glasovanja stoje pod naslovima „Odluka o raspisivanju prvih izbora za Skupštinu Hrvatske poljoprivredne Komore“ , „Izborna pravila“, Prijedlozi važećih kandidata ( ti su kandidati na listama za glasanje) , „ Najčešća pitanja“.




Post je objavljen 08.11.2009. u 15:19 sati.