Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

4. Prvenstvo Hrvatske u gou za mlade 18 godina i mlađe


Velika Gorica 07. 11. 2009.

Nakon prekida igranja prvenstava Hrvatske za mlade od 2004. godine ponovo se okupili mladi u borbi za naslov Prvaka Hrvatske za mlade. Da se prisjetimo ranijih prvaka:

2002. Vedran Ilić-Dreven iz Zagreba
2003. Marko Klasnić iz Velike Gorice
2994. Andrej Knapić iz Velike Gorice.
Niti jedan od ranijih prvaka nije bio u mogućnosti, ni teoretski, braniti naslov, jer su godine donijele svoje i oni su prestari za ovu konkurenciju. Došao je Marko Klasnić, ali on je samo pratio prvenstvo i sudjelovao na drugom turniru, koji se igrao pored, velikogoričkom vikend-turniru.
Igrali smo ovaj puta u Sportskom klubu osoba sa invaliditetim 'Uspon' u Velikoj Gorici. Borbi za naslov je pristupilo sedam mladića. Nažalost nije bilo ni jedne djevojke, a nije da ih u gou nema. Sistem igre je bio švicaraski, a odradilo se pet kola.
Sve partije su bile ravnopravne, a vrijeme za razmišljanje je bilo 45 minuta po igraču uz byoyomi od 30 sekundi.
Završna tablica prvenstva sa svim postignutim rezultatima je bila:
Mje. Natjecatelj      Kat Gra           3   4   5  BdSOSSSSSDS 
1. Zakanj Matej 3d VGo 4+ 5+ 2+ 3+free 5 17 69 17
2. Jovičić Robert 2k Zag 6+ 3+ 1- 7+ 4+ 4 13 70 8
3. Furjanić Lovro 9k Kar 7+ 2- 5+ 1- 6+ 3 14 68 5
4. Primetica Nikola 7k Zag 1- 6+ 7+free 2- 3 13 69 4
5. Pavlović Antonio 16k VGo free 1- 3- 6+ 7+ 3 12 69 4
6-7. Crnković Vlatko 16k VGo 2- 4-free 5- 3- 1 13 65 0
Šipek Mislav 19k Kar 3-free 4- 2- 5- 1 13 65 0
Očekivan je veći broj natjecatelja, ali zbog spriječemosti ili nekih svojih razloga nije ih bilo. Ipak, bilo ih je koji su navratili pozdraviti društvo i ispričati se zbog sptijećenosti. Tako su navratili braća Stjepan i Marko Meštrović, te Marko Vračan.
Kategorije natjecatelja su ocrtavale određenost redoslijeda. Prvenstva se, zbog pravičnosti redoslijeda po jačini, igraju ravnopravno. Ponegdje se igra i reducirani handicap, ali tada neobjektivna kategorija može donijeti nepravilan redoslijed. Ravnopravne partije to isključuju, ali su zato neke partije nezanimljive. Ovo je prvenstvo i pravilan redoslijed je zakon.
U ovakovoj situaciji Matej je imao apsolutnu prednost i nju je realizirao i uvjerljivo osvojio naslov novoga Prvaka Hrvatske za mlade. Čestitke Mateju!
Drugo je mjesto očekivano pripalo Robiju, koji je izgubio samo od novoga prvaka.
Treći je bio Lovro nadmašivši Nikolu i Antonija po sos-bodovima. Imali su isti broj bodova.
Neparan broj igrača je uvjetovao slobodne u svakom kolu, a takovi bodovi ne donose sos-bodove, pa je tako Lovro, igrajući u svim kolima imao veći sos. Štrta je što se nije izravno ogledao sa Nikolom, da se uklone dvojbe. Švicarski sistem ima, kao skraćeni sitem, nekih mana, a ovaj puta je to izostanak njihovog dvoboja.
Bilo je predviđeno igranje četri kola, ali su partije trajale kraće od dozvoljenog vremena za razmišljanje, pa se našlo vremena i za peto kolo. Bilo ga je uputno odigrati radi bodovnog pročiščenja za drugo mjesto između Robija i Nikole. Nikola je izgubio od Robija, te nije uspio uhvatiti drugu poziciju, ali ga je na sos pretekao i Lovro. Za to rasčišćavanje više nije bilo vremena, a i teškoće su pri sastavljanju parova.
Na začelju su poravnati, na djelidbi šestoga i sedmoga mjesta, Mislav i Vlatko. Izgubili su od istih protivnika, dobili po bod bet igre, a međusobno nisu igrali. I to je jedna od neodređenosti.
Dakle, imamo novoga Prvaka. To je Matej Zakanj koji je ujedno i dosadašnji dvostruki apsolutni prvak Hrvatske.
bl. Muradenu


Post je objavljen 08.11.2009. u 09:04 sati.