Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ISPEKTORI BEZ EKOLOŠKE SVIJESTI




NAKON PROVJERE UZORCI GORIVA U ŽIVICU?!

Da li se ekološki odgovorno moraju ponašati samo poljoprivrednici, ili svi građani ove zemlje? Da li je ekološki pristup životu i ophođenju s prirodom pitanje osobnog stava, dobre volje, usvojenih znanja da se sudjeluje u očuvanju prirode i života - iz razloga što je to globalni trend, ili je to civilizacijska potreba?
U poljoprivredi je u mnogim djelatnostima usvojena načela i praksa ekološke proizvodnje. Poljoprivrednici su brzo shvatili prednost i budućnost takve proizvodnje. Jedno je sigurno – ekološki način očuvanja prirode mora prihvatiti svatko da bi priroda, koja šalje signale da je vrlo zagađivana, smogla snage za opstanak.
Što je i koliko je važna ekologija za život, uče djeca u osnovnoj školi!

Zato je događaj s dvojicom inspektora, koji se nisu ponašali ekološki svjesno u svom poslu te su pokazali indolenciju – nedopustiv, ali je bio zapažen, pa je zbog toga informacija o tom događanju došla i do mene od nekoliko osoba koje su toga dana bile na provjeri goriva na koje se voze.
U suradnji s policijskim djelatnicima dva inspektora T. V. i S . B. iz Odsjeka inspekcijskog nadzora u Vrbovcu, 21.10. radila su inspekcijski nadzor u Dubravi, radi provjere namjenskog ili nenamjenskog korištenja lož ulja i „plavog dizela“ kao pogonskog goriva motornih vozila. To je zakonski pregled koji je dozvoljen temeljem ovlaštenja iz člana 27.Zakona o Državnom inspektoratu i Zakona o posebnom porezu na naftne derivate. Inspektori su kontrolu radili vizuelnim pregledom uzetog uzorka.

I sve bi to bilo potpuno u redu, da inspektori nisu jedan segment svoga posla činili protiv pravila ekološkog ponašanja prema prirodi. Oni su uzorak uzetog goriva, nakon pregleda, iako se radi o malim količinama, bacali u živicu pored puta. I na takav su način radili cijelo radno radno vrijeme.
Neki od poljoprivrednika kojima je bila napravljena kontrola pogonskog goriva bave se ekološkom proizvodnjom i ekološkim uzgojem i nisu ravnodušno podnijeli činjenicu da inspektori koji spadaju u grupu nadležne zakonodavne vlasti olako uzorke goriva nakon kontrole bacaju u živicu.

Dojam koji su inspektori ostavili zbog takvog pristupa poslu poražavajući je i za njih i za službu koju na terenu predstavljaju, iz koje dolaze.
Odnos prema prirodi mora biti očuvajući bez obzira od koga dolazi.





Post je objavljen 08.11.2009. u 07:33 sati.