Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Živimo u kapitalizmu, istinskom, kumovskom.


Razmišljam, ove večeri, pomalo umoran i spraženje, o stvarma koje sam pisao proteklih tjedana, te o inicijativama na kojima radim i o kojima ću uskoro pisati.

U seriji tekstova, pokušavao sam mnoge povezane stvari svoji čiteteljima, ali i sebi samom razjasniti. I hajde, da sad ponovim u jednom kratkom trekstu posebno, jedno upozorenje koje sam u nekim drugim tekstovima spomenuo.

Neki ljudi, bjesni zbog očitih slabosti sustava u kojem živimo, padaju na razne varijante arguemnta, kako se radi o zlom nasljeđu "komunizma" i "komunističkom mentaliteta" itd. Kao da je taj komunizam bio tako strašan, da je mogao dalekosežno pokvariti ono što zovemo "mentalitet" i kao da je zaista nekako mogao preživjeti nakon dvadeset godina! Evo recimo u Litvi nije preživio, pa zašto bi kod nas?

Ono, u čemu živimo danas, tipični je fenomen kapitalizma. Ono, što mnogi značajni analitičari, među njima i prošlogodišnji nobelovac za ekonomiju Paul Krugman, nazivaju "crony capitalism", što su kod nas prevodili kao "pajtaški" ili "ortački" kapitalihzam, a za sam predložio prijedlog po smislu "kumovski kapitalizam".

To postoji kao dominantan oblik odnosa u politici i ekonomiji svuda u svijetu, Zaboravite pričice o viteškoj borbi na otvorenom tržištu! "Ako ne može drugačije, onda ćemo pošteno": to je kapitalističko načelo, ne komunističko, ne socijalističko, pa ni feudalno ili plemensko, kako također volimo pomišljati, neročito vezano uz ljude iz jedne ne-hrvatske regije.

Jedino, države koje se rvu s kapitalizmom nešto dulje i u kojem je radnički pokret došao do nekog utjecaja nakon mnogo razbijenih glava, razvile su neke mehanizme, da se nepošteno postupanje kumova, neke osobito oedvratne oblike eksploatacije, učine jače rizičnim. Na periferiji kapitalističkoga svijeta, pak, prolazi i ono, što u centru ne bi.

Četrdeset pet godina su nam lagali o socijalizmu, a govorili istinu o kapitalizmu. Danas možemo uvidjeti, zašto su naši djedovi postali komunisti.

Činjenica, da su se neki pri tranziciji u kapitalizam vješto dočekali na noge, ne mijenja činjenicu, da se sustav zaista bitno promijenio. Zaboravite priče o udbašima i "lustraciji"! Sve to kumovima samo tjera vodu na mlin.

Proteklo je desetljeće, kroz niz financijskih skandala koji su potresli svijet, pokazalo da je taj sustav inherentno nestabilan, što je Karl Marx pokazao prije 150 godina. Dosadašnje alternative međutim propale su . Ali, neke metode borbe su poznate. Moramo ići dalje i pripremati se, da post-kapitalistički svijet, koji će neminovno doći, ne bude gori od ovoga u kojem živimo.


Post je objavljen 05.11.2009. u 22:15 sati.