Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Jandroković govorio pred stalnim vijećem OESS-a

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković u četvrtak je u Beču, pred članovima stalnog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), izjavio kako Hrvatska ima odličnu suradnju s OESS-om te kako vjeruje da se može početi definirati zadaća ureda OESS-a u Zagrebu u završnoj fazi.

"Glede budućnosti ureda vjerujem da možemo početi definirati zadaću u završnoj fazi", naglasio je Jandroković, podsjećajući na odluku da se u prosincu donese mišljenje o nastavku djelovanja toga ureda.

"Predstoji definiranje budućnosti ureda, jer još o tome razgovaramo i tražimo najbolje rješenje koje će biti u interesu Hrvatske i OESS-a, tražimo zajednički uspjeh za obje strane", dodao je.

Pred članovima stalnog vijeća OESS-a Jandroković je govorio i o jačanju zajedničke europske sigurnosti, o regionalnoj suradnji i hrvatskim pristupnim pregovorima za članstvo u EU.

Istaknuo je kako Hrvatska aktivno prati rasprave o sigurnosti u okviru OESS-a te da je zainteresirana za stvaranje učinkovitijih sigurnosnih institucija i mehanizama.

Napomenuo je kako je tijekom ovogodišnjeg grčkog predsjedavanja odrađen velik posao koji je dao novi poticaj reafirmiranju temeljnih načela OESS-a. Posebno je pritom istaknuo pokretanje Krfskog procesa kao novog okvira za raspravu o sigurnosnoj situaciji u okviru OESS-a, te kao izuzetno korisnog u identificiranju problematičnih područja i pronalaženju odgovora za postojeći sustav sigurnosti.

Jandroković je kazao kako je Republika Hrvatska, kao nova članica NATO-a i buduća članica Europske unije, svjesna zajedničke odgovornosti u jačanju sustava sigurnosti i s tim u svezi napomenuo kako je i dvogodišnji hrvatski angažman u Vijeću sigurnosti UN-a bio usredotočen na rješavanje kriznih pitanja na regionalnoj i globalnoj razini.

Hrvatska također vjeruje da jaka Europska sigurnosna i obrambena politika može poticati transatlantsko sigurnosno partnerstvo i strateške veze između NATO-a i Europske unije, istaknuo je Jandroković.

Svi sudionici u raspravi ocijenili su da Hrvatska izvrsno napreduje u ispunjavanju svojih obveza.

Procijenjeno je da se reforme povezane s pripremama za ulazak Hrvatske u EU dobro provode, izjavio Jandroković nakon zasjedanja izrazivši zadovoljstvo kako je rekao, "što su svi govorili o Hrvatskoj kao budućoj članici EU".

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija izvijestio je članove stalnog vijeća OESS-a i o potpisivanju arbitražnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije, što su snažno poduprli svi sudionici rasprave.

Sporazum je opisao kao dobitak za sve i izrazio uvjerenje da će parlamenti obiju zemalja ratificirati sporazum.

"Time smo poslali snažnu poruku svim zemljama jugoistoka Europe koje gledaju na Hrvatsku kao dobar primjer kako ići prema EU ali i poruku EU da su dvije države spremne rješavati tako teška pitanja na civilizirani i europski način", rekao je Jandroković.

Jandroković je kazao da se na sastanku razgovaralo i o provedbi reformi koje su važne za približavanje Hrvatske EU te o nizu pitanja u vezi ureda OESS-a u Zagrebu koji ima mandat praćenje suđenja za ratne zločine i status povratnika i imovine.

Glede pitanja povratnika i njihove imovine, Jandroković je kazao da je potrebno definirati točke brojke.

"Riječ je o temi koja ima humanitarnu dimenziju koju ne treba politizirati, Hrvatska je spremna definirati i vidjeti koje su točne brojke i naravno odlučno nastaviti s provedbom preuzetih obveza i izvršiti ih do kraja".

Šef hrvatske diplomacije sastao se i sa glavnim tajnikom OESS-a Marcom Perrinom de Brichambautom s kojim je razgovarao o suradnji Hrvatske i OESS-a.

Post je objavljen 06.11.2009. u 07:49 sati.