Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Je li Jadranka Kosor dobila rat ili samo bitku?

Image Hosted by ImageShack.us


U današnjem J.L. kolumnist Mladen Pleša u tekstu pod naslovom „Kosor je odoljela i na kraju pobijedila“ pa hvaleći kvalitetu J.Kosor kaže: „Ako je za nekoga još bilo dvojbeno može li J.Kosor voditi Vladu i HDZ, nakon sjednice Sabora u kojoj je dobila potporu za potpisivanje sporazuma sa Slovenijom, takvim sumnjama zasigurno više nema mjesta.“ I dalje: „Ponajprije dobila je potporu čak 80 saborskih zastupnika, dakle više nego ih li broji vladajuća koalicija.Osim toga uz nju su, bez ikakve rezerve, stali svi članovi kluba zastupnika HDZ-a.“

Gledajući tako, zaista se može tvrditi da je J.Kosor odnijela pobjedu. I ne samo u Saboru, nego i u konfrontaciji s moćnom Katoličkom crkvom u čije je ime još moćnija Iustitia ex pax ultimativno tražila da se pod tim uvjetima odustane od sporazuma, a time i ulaska Hrvatske u EU. Jednako tako tom pobjedom je u ropotarnicu povijesti pospremila i Ivu Sanadera i njegovo: ne damo ni pedalj hrvatskog teritorija. Istini za volju nije ga dala ni Kosor. Eventualno će u najgorem slučaju dati – more. Ali tu smo već jednom popustili (ZERP)!

Na kraju nije ne manje vrijedna pobjeda i nad skupinom intelektualaca koji su također stali uz isključivo stajalište I. Sanadera koji je u ovom slučaju kopirao Titovu naredbu: „Život damo, Trst ne damo!“ A da pri tome naravno ne pomišljaju snositi nikakvu odgovornost za sudbinu zemlje u slučaju da se pokaže kako njihov stav u konačnosti nije bio u redu. Kao uostalom ni Crkva.

Međutim žrtve se broje na kraju bitke, a konačni rezultat nakon završetka rata. J. Kosor je dobila u ovom slučaju niz bitaka protiv raznih oponenata, ali to ne znači da je dobila i rat. Čeka je još niz teških bitaka: ratifikacija sporazuma u Saboru (tko garantira da se zastupnici-kameleoni neće predomisliti, ne bi im to bilo prvi put), pregovori o ostalim graničnim sporovima, predsjednički izbori s nikada-ne-lažućim-samo-ponekad-istinu-ne-govorećim i kameleonštini sklonim kandidatom, udovoljavanje uvjetima EU glede brodogradilišta, korupcije i pravosuđa, izglasavanje proračuna za iduću godinu i s tim u svezi cijeli niz nepopularnih mjera koje treba provesti radi njegovog smanjenja i onda na kraju ono što je uvaženim zastupnicima iz njezine stranke zapravo najvažnije – dobiti parlamentarne izbore.

Ako joj ovo potonje uspije nakon svih ovih bitaka uz stalnu prisutnost „šeksove pete kolone“, i ako se na kraju pokaže da je Hrvatska više dobila nego izgubila ulaskom u EU, onda će se zaista moći reći da je hrvatska Ivana Orleanska!

No poznavajući naš puk s jedne strane i HDZ sa svojim satelitima s druge (koji će sigurno u predizbornoj kampanji dobro osluškivati što „puk“ govori i misli "o liku i djelu" J. Kosor,) te ne manje važno, kakvo je u stvari pravo lice EU glede asimiliranja malih, ne garantiram da će ona taj rat dobiti.
Ako će ta pobjeda doprinijeti ljepšoj budućnosti nas, naše djece i naših potomaka iz sveg srca joj želim da ga dobije.


Post je objavljen 04.11.2009. u 16:40 sati.