Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/61

Marketing

Dan štednje - Noć vještica

Halloween parties

Ove godine nisam ukrašavala izlog vješticama, duhovima, bundevama, paucima i paučinom. Da je bilo kakvog zbivanja po gradu u svezi glede Noći vještica, bih. Dok su Potočnice pohađale vrtić, svaka u svoje vrijeme, imali bismo uoči Noći vještica radionice, tzv. laboratorije za roditelje i djecu. Pa bismo obrađivali donešene tikve ilitiga cuke (cuka, od tal. zucca = bundeva, tikva), izrezivali ili slikali sve što ide uz taj dan. Pa bi se noćnovještičji ukrasi ili ostavljali u vrtićima ili iznosili na štandove pred Pučkim učilištem ili bi se ukrasio Trg.

Jedne je godine priređen pravi spektakl na Trgu slobode. Ugašena je rasvjeta i stotine upaljenih svijeća u bundevama sjajile su trgom. Žene iz Pokreta za kulturu i zabavu glumile su vještice i darivale klince bombonima. Navjeći doživljaj svima nama bijaše let jedne vještice – odjeven u vještičju haljinu, jedan se spretni mladić zakačio na žicu razapetu iznad trga i proletio na metli iznad naših glava. Vjerujem da se mnoga djeca i njihovi roditelji i dan-danas sjećaju te scene.

Vještica

Sjećam se i prilika kad su cuke bile poredane ne samo po Trgu nego i duž ulica grada. Jest da su ubrzo lokalni maloljetni razbijači uništili sve do jedne tikve, iz čiste obijesti, i da su komunalci imali itekakvog posla nakon toga... ali djeca su bar uživala.

Eh, sad toga više neima. Moje curke već odavna ne pohađaju vrtić pa i ne znam koji je glavni razlog odustajanja od obilježavanja takvog dana. Mogu donekle razumjeti protivljenje crkvenih krugova takvim običajima, ali djeca fakat ne kuže ništa – ona jednostavno vole prilike za druženje i igru.


Post je objavljen 04.11.2009. u 09:01 sati.