Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Mesić: ulazak Hrvatske u NATO i EU jača odnose s Grčkom

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić susreo se danas u Ateni s grčkim predsjednikom Karolosom Papuliasom i izjavio da će ulazak Hrvatske u euroatlantske integracije osnažiti dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Grčke.

"Otkako je Hrvatska postala članicom NATO-a otvoren je dodatni prostor našoj suradnji, jer smo sada saveznici u tome važnom političko-vojnom savezu", izjavio je Mesić novinarima nakon sastanka s Papuliasom.

Dodao je da će se Hrvatska uskoro priključiti Grčkoj i u EU-u. "Mislim na činjenicu da smo u završnoj fazi pregovora o članstvu Hrvatske u EU-u. Uvjeren sam da Hrvatska ima političke volje i snage da ispuni sve uvjete koje to članstvo traži", dodao je Mesić, istaknuvši da se pristupni pregovori ne mogu vezati ni za koje otvoreno pitanje s nekom od susjednih zemalja.

Hrvatski predsjednik prenio je grčkome kolegi da Hrvatska zagovara ulazak u Uniju svih zemalja regije, ovisno o tempu njihova napretka prema tome cilju. "Svakoj od zemalja regije mi smo na tome putu spremni pomoći", istaknuo je.

Bilateralne odnose Zagreba i Atene ocijenio je dobrima i prijateljskima i ustvrdio da bi mogli biti još bolji. "Da bismo to postigli, morat će se dodatno potruditi vlade obiju zemalja, ali i naši gospodarski subjekti", kazao je predsjednik Mesić.

Jedna od tema sastanka s Papuliasom bilo je i stanje u jugoistočnoj Europi pri čemu je Mesić rekao da smo "svjedoci povratka ne samo retorike, nego i politike iz početka devedesetih godina prošloga stoljeća".

"A do čega je dovela ta politika, to dobro znamo. Vjerujem da će ovoga puta međunarodna zajednica na vrijeme prepoznati opasnost i znati reagirati", rekao je hrvatski predsjednik.

Mesić se tijekom jednodnevnog posjeta Grčkoj sastao i s premijerom Georgeom Papandreuom te predsjednikom parlamenta Filiposom Petsalnikosom.

Post je objavljen 03.11.2009. u 14:39 sati.