Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Kosor posjetila Sarajevo

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor boravila je danas u radnom posjetu Bosni i Hercegovini gdje se sastala s predstavnicima državnih, političkih, društvenih i vjerskih ustanova u BiH.

Posjet je ujutro počela sastankom sa svojim kolegom i domaćinom bosanskohercegovačkim premijerom Nikolom Špirićem.

Predsjednica Vlade i predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić potvrdili su Sarajevu spremnost da sva otvorena pitanja u odnosima dviju zemalja riješe u duhu prijateljstva i dobrosusjedstva, a naznačili su kako bi prvi korak mogao biti rješavanje pitanja granica.

"Odnosi naše dvije zemlje doista su dobrosusjedski i mi neprestano nastojimo graditi nove mostove suradnje", izjavila je Kosor na konferenciji za tisak održanoj nakon sastanka sa Špirićem tijekom radnog posjeta BiH.

Uz predsjednicu Vlade u sastavu izaslanstva hrvatske vlade bili su i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, ministar financija Ivan Šuker te ministar kulture Božo Biškupić, a Kosor je istaknula kako tako visoka razina dužnosnika koji su s njom doputovali u Sarajevo najbolje govori o zainteresiranosti da se sva otvorena pitanja što prije riješe.

"Kao jedna od potpisnica Daytonskog sporazuma, Hrvatska je živo zainteresirana za opstanak BiH kao jedinstvene države tri jednakopravna naroda", izjavila je Kosor potvrđujući kako njena vlada ostaje na dobro poznatim stajalištima u odnosu na BiH.

Predsjednica hrvatske Vlade kazala je kako je veoma važno što je posjet Sarajevu slijedio neposredno nakon što je u Hrvatskom saboru zaključena rasprava o arbitraži sa Slovenijom "čime je odblokiran put Hrvatske ka Europskoj uniji".

"To je važna poruka ohrabrenja i nade i za BiH kao i za cijelu regiju", kazala je Kosor.

Najavila je kako će se već do kraja ovog mjeseca sastati povjerenstva za granicu između Hrvatske i BiH ne bi li utvrdili mogućnost rješenja i tog pitanja.

"Mislim da smo tu na jako dobrom putu", kazala je Kosor.

Objasnila je kako će se i pri rješavanju statusa luke Ploče tragati za pravičnim rješenjem koji će poštivati interese obje države, no i pravne stečevine Europske unije.

Po njenim riječima, iskrenim dijalogom može se postići i rješenje pitanja imovinsko-pravnih odnosa vezanih uz status imovine koju svaka od država ima u drugoj.

Jadranka Kosor je potvrdila i zainteresiranost Hrvatske da se s BiH postigne sporazum kojim će se onemogućiti da počinitelji kaznenih djela, zlorabeći institut dvojnog državljanstva, bježe od pravde.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić kazao je kako ohrabruje put kojim su Hrvatska i Slovenija krenule u rješavanju graničnog spora, a odnose BiH i Hrvatske opisao je kao veoma dobre.

Potvrdio je zainteresiranost vlasti u Sarajevu da se što prije rješe brojna otvorena pitanja spomenuvši pri tom uz granična te imovinska i pitanje luke Ploče, problem readmisije, statusa državljana BiH otpuštenih s posla u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine, borbe protiv kriminala, zaštite tajnih podataka, izbjeglica i turizma.

Špirić je također kazao kako rješenje za unutarnje probleme on osobno vidi kroz dijalog domaćih političara, bez uplitanja predstavnika međunarodne zajednice.

"BiH je do sada više čekala a manje činila", kazao je Špirić sugerirajući kako je vrijeme da inicijativu preuzmu domaći lideri.

Kosor i Puljić: Važno je jedinstvo Hrvata u BiH

Predsjednica Vlade prenijela je danas vrhbosanskom nadbiskupu, kardinalu Vinku Puljiću kako Hrvatska čvrsto podupire opstanak Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države u kojoj će tri konstitutivna naroda imati zajamčenu ravnopravnost.

Kosor se s kardinalom Puljićem sastala nakon sastanka s predsjedateljem Vijeća ministara BiH.

Jadranka Kosor je novinarima nakon sastanka s kardinalom kazala kako će Hrvatska dosljedno provoditi svoju ustavnu obvezu da skrbi i o Hrvatima u BiH.

"Razgovarali smo o nekim projektima, dobroj suradnji ali i o potrebi jedinstvenog nastupa Hrvata u BiH", kazala je Kosor dodajući kako je jedinstvo "najbolji put ukoliko se hoće obaviti neki posao".

Dodala je kako su oboje iznijeli slične poglede na probleme što ih imaju Hrvati u BiH, ali i o tome što će i oni i BiH dobiti ulaskom Hrvatske u euroatlantske integracije.

Kardinal Puljić posebice je istaknuo kako premijerka Kosor, baš kao i Crkva, ne traže za Hrvate u BiH ništa drugo nego jednaka prava u odnosu na druga dva konstitutivna naroda.

"Ovo je i prilika da zahvalimo hrvatskoj vladi i državi na potpori, posebice materijalnoj", izjavio je vrhbosanski nadbiskup istaknuvši kako je nastavak takve pomoći posebno vrijedan u vrijeme kada se čuju glasovi kako su Hrvati u BiH zapravo smetnja i teret Hrvatskoj.

"Unatoč tome, hrvatska je vlada ostala na programu potpore Hrvatima na ovim prostorima", kazao je kardinal Puljić.

Komentirajući pregovore o ustavnim reformama u BiH, kardinal Puljić je podsjetio na jasan stav Crkve koja traži jednaka prava za sve.

"Ne bih htio da ispadne kako mi hrvatskim političarima dijelimo lekcije. Mi od njih očekujemo odgovornost i zauzetost, a poručili bismo im da je lakše vući kola u jednom pravcu", izjavio je Puljić aludirajući na razjedinjenost ključnih hrvatskih stranaka u BiH.

Premijerka Kosor je nakon susreta s kardinalom Puljićem posjetila i središnjicu Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" gdje je o njegovu djelovanju razgovarala s predsjednikom Franjom Topićem i njegovim suradnicima.

Kosor s predsjednicima dvaju HDZ-a u BiH

Predsjednica Vlade i ujedno predsjednica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i pozvala je danas predsjednike HDZ-a 1990. Božu Ljubića i HDZ-a BiH Dragana Čovića na suradnju u zastupanju bitnih interesa hrvatskog naroda u BiH, no nije izravno pozvala na ujedinjenje stranaka koje oni vode.

"Sloga i jedinstvo potrebni su kad god se želi obaviti neki posao, a to je slučaj i kod aktualnih zbivanja u BiH", kazala je Kosor u Sarajevu gdje je boravila u radnom posjetu.

Iako je prvotno planiran zajednički sastanak, Kosor se s Ljubićem i Čovićem ipak sastala odvojeno, sa službenim objašnjenjem kako je to zbog obveza dvojice čelnika hrvatskih stranaka u BiH.

Kosor je istaknula kako je međusobna komunikacija dvaju bosanskohercegovačkih HDZ-a bitna za dobrobit Hrvata u toj zemlji.

"Cilj im je isti, a moja im je poruka da je zajedništvo temelj svega", kazala je Kosor.

Na izravan novinarski upit podupire li ipak ujeidnjenje HDZ-a 1990. i HDZ-a BiH, kazala je da bi to bilo "jako dobro ako bi bilo moguće". Dodala je kako Hrvatska ni HDZ nikoga na to ne mogu natjerati, već jedino mogu iznositi argumente i njima dokazivati kako bi ujedinjenje bilo dobro rješenje.

"Ako jedni voze lijevo, a drugi desno, teško se mogu postići rezultati koji su svima cilj", konstatirala je hrvatska premijerka.

Božo Ljubić je nakon sastanka s Kosor novinarima kazao kako se o ujedinjenju dvaju HDZ-a uopće nije raspravljalo.

"To nije bila tema, no razgovaralo se o suradnji dvaju HDZ-a u BiH", izjavio je Ljubić.

Ljubić je Kosor izvijestio o tijeku pregovora o ustavnim promjenama koji se vode uz međunarodno posredovanje. Objasnio je da su međunarodni posrednici u utorak u Sarajevo donijeli nove prijedloge kojima se "popravljaju hrvatske pozicije u usporedbi s butmirskim paketom". "U ovome trenutku smatramo da to još nije dostatno", kazao je Ljubić, rekavši kako se nada još nekim preinakama.

O potankostima prijedloga nije želio govoriti.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon susreta s Kosor kratko je kazao da su razgovarali o ukupnu stanju u BiH i mogućim ustavnim reformama.

Na upit je li moguće ujedinjenje dvaju HDZ-a u BiH, Čović je odgovorio da jest, no da za to trebaju dvije strane. Potvrdio je kako se o tome u utorak u Sarajevu uopće nije ozbiljnije razgovaralo.

Kosor sa Tihićem i Inzkom

Predsjednica vlade na kraju radnog posjeta Sarajevu o stanju u BiH je odvojeno razgovarala s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanom Tihićem i visokim predstavnikom međunarodne zajednice Valentinom Inzkom.

Kosor i Inzko nakon sastanka nisu davali izjave, a Tihić je novinarima objasnio kako su on i Kosor razgovarali kao predsjednici dviju stranaka članica Europske pučke stranke (EPP). Izvijestio je hrvatsku premijerku o stajalištima SDA glede pregovora o ustavnim promjenama u BiH u kojima posreduju američki diplomati i diplomati Europske unije.

Predsjednik SDA drži kako su SAD i EU čelnicima u BiH u tzv. butmirskom paketu i nekim njegovim izmjenama ponudili dobro rješenje koje bi trebalo biti prihvatljivo za sve.

"Riječ je o korektnu rješenju u kojemu ne gube ni Srbi ni Hrvati ni Bošnjaci. Svi dobivamo iako ne onoliko koliko bismo htjeli", ocijenio je Tihić.

Komentirajući odnose BiH i Hrvatske i otvorena pitanja, Tihić je kazao kao i SDA i HDZ žele da se ona što prije riješe te da se za to i zauzimaju.

"Nema razloga da ta pitanja godinama stoje neriješena", zaključio je Tihić.

Predsjednica hrvatske vlade u večernjim je satima iz Sarajeva otputovala u Zagreb.

Post je objavljen 03.11.2009. u 21:14 sati.