Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/madonna

Marketing

Dnevnik.hr: 'Celebration' je dosadna kompilacija pjesama

Dnevnik.hr
Madonna 'Celebration' – Ocjena: 7/10
(Warner / Dancing Bear, 2009.)

Imati iza sebe najuspješniju dvogodišnju koncertnu turneju u karijeri i odmah po završetku iste objaviti kompilaciju studijskih najboljih hitova, je uistinu nešto što nije uobičajeno. Obično su takve kompilacije povod za odlazak na turneju, ako glazbenik nije baš u nekoj pretjerano nadahnutoj fazi. No nakon najmanje stotinu snimljenih koncertnih sati pred velikim auditorijima na svim kontinentima odlučiti se za ovako nešto je s glazbene strane gledano uistinu bezvezan potez.

Ali s biznis strane (koja je Madonni oduvijek bila jača) to se pokazalo kao pun pogodak. Publika koja je masovno pohodila Madgeine koncerte, tako je dobila podsjetnik na set liste u obliku studijskih verzija i čini se da joj je to sasvim dovoljno. Bar nije upitna vokalna kvaliteta 36 hitova. Obzirom da se na Madonnino prečesto falš pjevanje uživo više i ne troše riječi, već se satisfakcija pronalazi u grandioznosti spektakla i usklađenosti brojnih plesača na pozornici. Stoga se može zaključiti da je ovakav potez još prilično fer.


Nikome nije neugodno. Niti se Madonna bruka, jer vjerojatno niti jedan od održanih koncerata ne može biti objavljen bez poštenog peglanja njenog vokala, a ni uši obožavatelji ne moraju trpjeti opterećenje koje se do sada jako dobro kompenziralo spektakularnim nastupima, pa su se takve 'sitnice' mogle progledati kroz prste. Što se tiče same kompilacije na 2 CD-a, ona je znalački posložena; kronološki od 'Material Girl' do '4 Minutes', a koncepcijski od 'Hung Up' do 'Celebration' – što i jest najveća vrijednost, jer se išlo na usklađivanje cjelokupne slike, a ne na puko 'putovanje kroz godine'.

Nema raritenih snimki, B-side bonusa, live izvedbi, nikad objavljenih pjesama i demo verzija hitova. Gledano s te strane 'Celebration' je sterilno dosadna kompilacija pjesama koje nam već desetljećima cure iz ušiju. Ali eto stasale su nove generacije pa će neki možda po prvi put čuti pjesme poput 'La Isla Bonita', 'Papa Don't Preach', ili 'Cherish'… Naravno u slučaju da je pokvaren gramofon od staraca, ili da je mama posudila staru Madonninu vinilku frendici koja ne živi više u istom gradu.


Post je objavljen 03.11.2009. u 10:32 sati.