Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Treba li nam uopće sporazum sa Slovenijom nakon što Lisabonski sporazum stupi na snagu?

Ovih dana zahuktala se rsprava o tome treba li potpisati sporazum Kosor – Pahor kojim se nejasno definira pojam veze Slovenije s otvorenim morem. Zanimljivo je kako jedna druga stvar posve prolazi neprimjećeno iako bi upravo zbog toga bilo kakav sporazum o arbitraži posatao posve nepotreban.

Radi se o tome da će uskoro na snagu stupiti Lispabonski sporazum jer je i posljednji kočničar, češki predsjednik, odlučio popustiti i potpisati sporazum. Stupanjem tog sporazuma na snagu, odluke koje se donose unutar EU više ne moraju biti potvrđene od svih članica da bi postale pravovaljane. Čitavo vrijeme slovenske blokade pregovora Hrvatske i EU spominjao se Lisabonski sporazum i kako bi sve bilo drukčije da je sporazum zaživio (u to vrijeme je Irska na referendumu odbila sporazum i činilo se da će ostati samno mrtvo slovo na papairu).

U međuvremenu je došlo do velikih promjena i Lisabonski sporazum uskoro stupa na snagu, a naši političar se uopće nisu osvrnuli na novonastalu situaciju iako su do prije par mjeseci često uzdisali zbog toga što taj sporazum nije stupio na snagu. Sad kada Lisabonski sporazum postaje stvarnost više ga nitko ne spominje, već se i dalje govori samo o slovenskoj blokadi.

Da li su nas prije lagali da bi Lisabonski sporazum onemogućio Sloveniji da jedina blokira pristupanje Hrvatske EU ili nas sad namjerno pokušavaju napraviti budalama namjerno prešućujući novonastalu situaciju unutar EU?


Post je objavljen 02.11.2009. u 11:10 sati.