Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/majatanasovski

Marketing

Maywa Denki u Močvari

Japanski kišobrančići zapiknuti u sladoled ili bakin svileni kimono s otiskom zmaja?!

Ne mogu se odlučiti koje je sjećanje krivac za moju osobnu opsesiju Japanom, tom zagonetnom dalekoistočnom zemljom. Možda nije ni bitno… Bitno je da ta privlačnost prema Zemlji izlazećeg sunca i svime što dolazi iz nje, koju gajim iz vrlo ranog spoznajnog doba i dalje postoji u meni.
To me u noći ponedjeljka namamilo da dođem do Savskog Nasipa..

U zagrebačkoj je Močvari, taj ponedjeljak, 26. listopada nastupio najčudniji band ikad, Maywa Denki. Eksperimentalna, ekscentrična, roboworkshop ekipa dolazi nam iz Japana.

Novmichi Tosea

Zagreb su posjetili u sklopu izložbe DeviceArt.
Device art je manifestacija koja prezentira jedan drugačiji umjetnički koncept. Umjetnicima je sam sadržaj ujedno i tema djela koja dobiva svoj smisao tek posredstvom nekoga ili nečega trećeg, odnsono u interakciji sa čovjekom.
Sama je izložba preobražena u festival jer je popraćena raznim predavanjima, preformansom i zabavom
.
Maywa Denki se u cijeloj priči našao jer i oni djele taj koncept; koncept da je medij sadržaj i da su umjetnički radovi namijenjeni igri i komercijalnoj distribuciji.
Ta kolektivno umjetnički obrazovna organizacija okupljena oko braće Masamichi i Novmichi Tosea, nastala je 1993. u Tokyu. Naziv su preuzeli od imena kompanije njihova oca koja se bavila proizvodnjom aviona u II svj. ratu.
Članovi banda nose uniforme koji simboliziraju radnike električnih pogona, sektora koji je zaslužan za rastuće goospodarstvo Japana u periodu rastuće populacije.
Parola kojom se vode "stvarajući umjetnost" je odraz onoga čime se bave. Stvarajući umjetnost oni promoviraju svoje produkte. Iskorištavajući najbolje što pružaju različiti mediji, oni promoviraju svoje proizvode.



Maywa Denki njeguju specifičan industrijski stil u svome djelovanju. Njihov rad naziva se proizvod, a nastupi demonstracijama proizvoda. Kako bi još pojasnili, Maywa Denki su ujedno i izumitelji. Uz glazbu bave se i robotikom i kreiranjem besmislenih prizvoda. Umjesto instrumenata oni imaju bizarne robote, poput robota polužene koja je ustvari polu instrument nalik gajdama; set automatiziranih ksilofina koji se otvaraju poput cijetova, koji zahvaljujući električnom naboju od 100V , fizičkom udaranju po materijalu i vibraciji, proizvode zvuk.
Cilj takvog truda članova nije samo zabaviti publiku, nego i povratak izvoru glazbe.
Kako to objašnjava Novmichi Tosea; oni žele odvojiti glazbu od materijala te ponovno vratiti pozornost na izvor glazbe.
Nihova glazba nije digitalna, ona funkcionira po analognom principu. Digitalne su komande koje kompjuter šalje robotima tj. instrumentima, koji izvode mehaničke pokrete, tj. sviraju. Ukoliko dođe do kvara, dečki to popravljaju na licu mjesta.

jedan od raznovrsnih besmislenih produkata

Tu je večer došlo do kratkog spoja, ali ne mehaničkog, nego onog između publike i banda. Njihov toliko kreativno usavršen nastup, nafilan pozitivom, sve nas je obavio u jedan ružičasti balon u stilu “borg collective”-a, samo puno romantičniji, i bez onih čudnih implantanata.smijeh
Formula interakcije je uspješno izvedena.





Poveznice:
MaywaDenki.com
DeviceArt 2009
TokyoMango


Post je objavljen 01.11.2009. u 20:27 sati.