Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Tko će nam biti predsjednik - Josipović ili Bandić?

Objavljujem danas neka razmišljanja i prognoze povodom objavljenih rezultata ankete o popularnosti predsjedničkih kandidata. Sutra ću dodati dalja razmatranja o tome što se može očekivati nakon ovih izbora. (Predsednički izbori samo su uvod u bitnu promjenu političke scene.)

Objavljeno je novo istraživanje popularnosti predsjedničkih kandidata (Nova TV). Nema velikih iznenađenja u odnosu na prethodna istraživanja. Prvih pet:

1. Ivo Josipović 24,6 %
2. Milan Bandić 17,6 %
3. Nadan Vidošević 13,1 %
4. Andrija Hebrang 11,0 %
5. Vesna Pusić 6,8 %

Petoro navedenih kandidata ima 73,1 %, ostali pak 17,8 %, neodlučnih navodno samo 9,1 %. Ljudi su međutim PMSM (Po Mom Skromnom Mišljenju) u praksi neodlučniiji. Normalan je poriv, kad te anketiraju, da kažeš nekoga.

(Ovdje je još jedna anketa, detaljni izvještaj, rezultati sukladni u očekivanim granicama greške.)

"Ostali" dobivaju prilično glasova; karakteristično je da se njihova imena ni ne spominju. To je strategija koju su KJMV (Koliko ja mogu vidjeti) svi mediji prihvatili, na što se s pravom ljuti Miroslav Tuđman: koncentrirati se na vodeće, ostalo sustavno prešućivati.

U anketi Pulsa prije dva tjedna poredak prve trojice bio je isti, zatim slijedi Pusić ispred Hebranga. Vesna Škare Ožbolt i Damir Kajin su na oko pet posto. Sanader je bio naveden kao opcija, te je i on dobio pet posto. Dragan Primorac dobio je četiri posto, a ostali oko jedan posto ili manje.

Sve u svemu, KJMV, u okviru onih granica nesigurnosti koje moramo uzeti u obzir, zapravo ništa bitno novo u posljednja dva mjeseca, recimo u odnosu na ovu anketu objavljenu 3. rujna. Kako izgleda, Josipović sigurno ide u drugi krug, a za drugo mjesto bore se Bandić, Vidošević i Hebrang. Bandić će vjerojatno uzeti manji broj glasova Josipoviću nego Hebrangu.

ČIni mi se da je Bandić među ovom trojicom favorit, ne zbog male prednosti koju mu anketa trenutno daje, nego jer ima najviše sposobnosti da, kad trka službeno počne, privuče još neodlučne kandidate. Kao što kažu, "on je svačiji kandidat". Ne bi me iznenadilo ni da se on tijekom kampanje opasno približi Josipoviću, pa ga čak i pretekne! O značaju Bandićevog uspona u hrvatskoj politici objavio sam prošloga tjedna seriju od tri teksta.Pogledajte: Milan Bandić za predsjedika? To je samo početak!. Nešto više o tome sutra.

Prije sam spominjao da Andrija Hebrang ima fatalnu manu u tome što je evidentni mizantrop, a osobito prezire "male ljude", i to se vidi. On će dobiti određen broj glasova discipliniranih HDZ-ovaca (no, barem polovica glasovat će za Vidoševića, Bandića i druge) i nešto glasova na radikalnoj desnici koja je glasna ali malobrojna i rascjepkana. Najteže mu je uvjeriti bilo koga drugoga da za njega glasa.

Vesna Pusić realno nema nade za bitno povećanje broja svojih glasača. Neodlučni kandidati centra i ljevice radije će dati glas Josipoviću, tim više što trka izgleda neizvjesnija.

Zanimljivo neodgovoreno pitanje je drugi izbor birača, tj. kako će u drugom krugu opredjeljivati oni čiji favorit u prvom krugu otpadne. Pogledatje jedno istraživanje još od 25. kolovoza, gdje je to pitanje bilo postavljeno. Ako to usporedimo s važnim informacijama o vezi opredjeljenosti za stranku i za kandidata, koje prenosi Nova TV, jasno je, da je Bandić kandidat desnice; njegov uspješni populizam daje mu prednost pred dvojicom kandidata iz HDZ-a.

Logično je, da će velika većina onih koji u prvom krugu glasuju za Vesnu Pusić ili Damira Kajina, u drugom krugu dati glas Josipoviću, a većina glasača Hebranga i Vidoševića - Bandiću. Ne svi međutim, sigurnosti nema. Tako bi borba u drugom krugu mogla biti sasvim neizvjesna.

Čini mi se, ako bi Hebrang ili Vidošević ušli u drugi krug, da imaju manje šanse privući potreban broj dodatnih glasova za dostizanje natpolovične većine, nego Bandić. Tu bi Josipović imao PMSM lakši zadatak, kao što sam napisao prije tri mjeseca u dnevniku Predsjednički izbori: da li Ivo Josipović forsirano pobjeđuje? Onaj upitnik bio je upravo zbog očekivanja da će se Bandić kandidirati.

Post je objavljen 01.11.2009. u 23:46 sati.