Sva tri recepta imaju ono nešto svoje. Meni se najviše sviđaju Andrejine i jako često ih radim s djecom.
MARTININE ŠAPICE
Kao i ovaj ja sve recepte vučem iz Knjige "Domaći kolači" super je, pa eto i medvjeđih šapa, ak si na njih mislila:
3 šalice brašna, Ľ vrećice praška za pecivo, 1 šalica šećera, 2 šalice mljevenih oraha, 1 šalica svinjske masti, 1 jaje, 1 – 2 žlice meda, vanilija, šećer u prahu.
Mljevene orahe izmiješajte s brašnom, praškom za pecivo i šećerom. U sredini napravite udubljenje i stavite jaje, med, razmekšanu mast i vanilin šećer, pa umijesite tijesto i ostavite da odstoji oko ˝ sata na hladnom mjestu. Limene oblike (kalupe u obliku medvjeđih šapa) namažite svinjskom masti, pospite brašnom i punite tijestom, ali ne do vrha, lagano pritisnite kako bi otisak kalupa bio izrazitiji. Pecite na temperaturi od 220 C oko 20 minuta, dok ne porumene. Vadite ih vruće iz kalupa i uvaljajte u šećerni prah.
ANDREJINE ŠAPICE
VERZIJA I
3 šalice brašna, 2 šalice oraha, 1 šalica šećera, 1 šalica masti, 1 žličica praška za pecivo
To se zamijesi i stavlja u pobrašnjene modlice. Pečene šape uvaljati u štaub. (U smjesu za tijesto svakako dodati cimeta i klinčića po želji)
Mast, jaje i šečer miješati u zdjeli dok ne postane pjenasto. Dodati ostalo. Peći u modlicama posipanim brašnom. Vruće vaditi iz modlica i uvaljati u štaub šećer
Oba su iz prabakine i bakine 'MAGIČNE BILJEŽNICE'
IRENINE ŠAPICE
300 g masti
240 g šećera
160 g oraha
2 jaja
500 g brašna
1 limun ( i sok i kora-naribana)
zamijesiti sve skupa (jaja i šećer, pa brašno, pa orahe i mast, limun)
stavljati u brašnjave modlice
peći na 250C dok ne zarumene
šećeriti dok je vruće