Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mrvice-iz-moje-kuhinje

Marketing

Havana

Omiljena torta.
Torta kojoj NIKAD ne mogu odoliti.
Torta kojoj nikad ne odolijevam smijeh


Duuuuuugo vremena sam se trudila napraviti ovu tortu onako kako ju je radila mamina kuma Ružica. Nikako mi nije bilo jasno zašto se meni torta razlijeva na sve strane. Moja havana je bila u tekućem izdanju umjesto u krutom stanju. Ali nisam odustajala. Pakiranja i pakiranja šlaga su propadala, mlijeko se bacalo ali torta nije uspijevala...Sve dok nisam shvatila (jesam li igdje naglasila da sam plavuša :D) da sam krivo prepisala recept i stavila 20gr manje želatine nego ide. smijeh Prosvijetlio me je moj dragi prijatelj Dejan, mostarac, predivna srca, kad mi je donio recept svoje mame. U nastavku slijedi 3 vrste recepta. Ne zna se koji je bolji od kojeg. Svi isprobani, svi dobrano istestirani...i bome JAAAAAAAAAko ukusni. Pa ...Dobar tek....

Fotografije posuđene s predivnog googla jerbo sam prebacujući recepte na blog shvatila kako nemam niti jednu jedinu fotografiju Havane...





Havana s jagodama

Ovako je to objasnio moja dragi prijatelj Tomo na MMF Forumu

Torta Havana je kremasta poslastica koja će vas posebno razveseliti ljeti. Možete je napraviti s jagodama ili bananama, kivijem ili bilo kojim drugim voćem. Napravite kremu po receptu, dodajte sitno sjeckano voće - a nakon toga, rastegnite ležaljku između dvije palme i uživajte!


ImageKrema

*
1 l mlijeka
*
30 dkg šećera
*
40 g želatine
*
1 biskvit podloga za tortu
*
4 vrećice šlaga + mlijeko
*
1/2 kg jagoda ili drugog voća
*
1 vanilin šećer

40 g želatine u listićima ( ili 4 vrećice želatine u prahu ) razmutite u hladnoj vodi i ostavite da nabubri.

1 l mlijeka zakuhajte i u njemu otopite sav šećer, pa umješajte nabubrenu želatinu. Želatinu nemojte prokuhavati - samo je umješajte u vrelo mlijeko.
Ostavite mlijeko da se hladi.

Napravite 4 šlaga iz vrećice - naravno trebat će vam još mlijeka, prema receptu na vrećici.

Kada se mlijeko ohladi (dovoljno je 10 - 15 minuta) lagano umješajte izrađeni šlag u mlijeko. Nemojte ga miksati jer će smjesa postati prerijetka, već samo lagano zamješajte kuhačom .

Biskvit stavite na dno kalupa za tortu, pa na njega prelijte pola Havana kreme.

Inače, tortu možete napraviti i bez biskvita - ili možete staviti 1 tanki kupovni biskvit za tortu, ili napravite smjesu od 120 gr mljevenih keksa i 100 gr topljenog maslaca pa tu smjesu kao tjesto utisnite na dno kalupa ( ideja by dalmatinka ).... Ma, snaći ćete se već - ako nemate biskvit, pronaći ćete nekakve piškote ili petit kekse?

Voće - jagode, kivi, ili banane - izrežite na tanke kriškice, posipajte vanilin šećerom, pa rasporedite po kremi ... ali ne do ruba torte (da voće ne viri van).

Ako koristite jagode ili kivi, nećete imati problema, kao ni s voćem iz kompota - međutim teško voće, kao što su banane ili svježe trešnje, će potonuti na dno do biskvita... ali to nije ni važno. Ukoliko želite da voće ostane 'plivati' u kremi, narežite ga na jako tanke listiće.

Na voće prelijte ostatak kreme.

Krema je tekuća sve dok se dobro ne ohladi - odn. dok se želatina u njoj ponovo ne veže. Stavite tortu u hladnjak i ostavite je stajati preko noći.

Inače, kremu (tortu) možete napraviti i bez voća - krema je dovoljno fina da je možete jesti i samu.

Tortu možete na koncu posuti mljevenim bademima ili orasima, ili čokoladnim mrvicama ... ili je preliti preljevom za sladoled ... ili preliti još jedan tanki sloj voćne želatine dok je torta još u kalupu. A ako vam je ostalo još malo voća koje ste stavljali u tortu, narežite ga na komade i poslažite po vrhu torte kada se krema stisne.

Tortu možete napraviti i u običnom plehu ili zdjeli, ako nemate kalup za tortu - pa je preokrenite na pladanj kada se dobro ohladi. Ako ćete tortu raditi ovako, prije naljevanja kreme, zdjelu obložite folijom ili plastičnom vrećicom, da se krema ne zaljepi za stjenke kalupa. U ovom slučaju biskvit stavite zadnji u zdjelu, na vrh - jer ćete tortu kasnije preokrenuti :)).

Po istom principu, kremu možete ohladiti i u posudicama za puding, ili u velikim koktel čašama. Budite kreativni!

Kada se krema ohladi - rastegnite ležaljku između dviju palmi, zapalite cigaru, pustite Cubismo i uživajte u Havani!



HAVANA TORTA

KORA:
2 žlice šećera
2 žlice ulja
2 žlice milijeka
2 žlice brašna

KREM MASA:
1mlijeka
300gr šečera
-prokuhati
(prethono 30gr želatina razmutiti u hladnoj vodi i pustiti da nabubri)
usuti želatinu u ključalo mlijeko i ostaviti da se ohladi 5-6min.
Kad se ohladi dodati 2 šlaga prethodno umućena

FIL:
50gr mljevene plazme
50 gr mljevenih (pečenih) lješnjaka

OBLIKOVANJE TORTE:
Obložiti posudu folijom ili najlon vrećicom tako da krajevi prelaze rub posude.
Ulijevati Ľ smjese a zatim smjesu lješnjaka i keksa (paziti da ne ide do ruba torte da se lakse moze vezati)
Ovako redom sloziti tortu do vrha, poravnati i staviti da se ohladi 3 sata u zamrzivaču.Na veliki tanjur staviti koru pa na nju istresti tortu i na kraju preostatkom smjese od lješnjaka i keksa prekriti tortu.




Havana by Dejina mama

Biskvit:

2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna

Bijela smjesa:

40gr želatine pomiešati s 1dl vode i ostaviti 10-15 minuta neka nabubri
Skuhati 1l mlijeka sa 1/2 kg šećera, mlijeko mješati dok se šećer ne otopi.
Maknuti mlijeko s "vatre"
U vruće mlijeko staviti nabubrenu želatinu i miješati je dok se ne rastopi želatina.
Smjesu ostaviti nek se hladi najmanje 2h.

Kad se smjesa ohladi umutiti 3 šlag pjene i pomješati s pripremljenom smjesom.

Fil:

200gr šećera istopiti u karamel i prebaciti u dobro nauljeni tanjur.
Kad se to ohladi samljeti s 100 gr badema/lješnjaka (po želji) i 10-ak komada petit keksa.

Bijelu smjesu podijeliti u 3 dijela
U kalup staviti sloj bijele smjese pa posuti filom, (treba paziti da se fil posipa po sredini i ne zahvaća rubove.)
zatim staviti drugi dio bijele smjese pa opet fil i na kraju opet bijela smjesa.

Ostaviti sve da se hladi u frižideru par sati.
Ohlađenu tortu izvaditi iz kalupa i posuti preostalim dijelom fila.

Prijatno!



HAVANA (TORTA)
Ovaj recept mi je poslala rodica iz Švedske pa drage moje Šveđanke evo da se i vi možete snać .... Hvala rodice kiss

Za Fil 1 i Fil 2 je potrebno : 1l mlijeka 400gr secera 1 list oblatne 30gr zelatina 3 kesice slag pjene ( ili 1/2l grädde ako si u Svedskoj) 250gr ljesnjaka

Fil 1: Mlijeko staviti da kuha sa 300gr secera, pa kad prokuha staviti zelatin koji smo prethodno nakiselili u pola case hladne vode. Kuhati 5min pa ostaviti da se hladi, tj zgusne kao puding (ne na prehladno mjesto jer se previse zgusne). Kad se zguslo, pomijesati sa prethodno izmucenim slagom.

Fil 2: Zatim isprziti 10dkg secera, na laganoj vatri, kao karamel (vodi racuna da ne izgori) i posuti u namascen tanjir (da bi se kasnije lakse odvojilo). Ostaviti da ohladi, a zatim samjeti na masinu sa onom korom od oblatne i prethodno proprzenom kesicom ljesnika. U serpu velicine 2-3l stavljati red bijele smjese, Fil 1, pa posipati sa Filom 2. Tako 3x ponoviti (smjesu raspodjeli ravnomjerno, da ti ne bude prvi fil debeo, a druga dva tanka).
Na kraju pokriti biskvit korom: 2 jaja 2 kas.secera 2 kas.brasna 1/2 praska za pecivo Biskvit tjesto peci u plehu velicine serpe, da bi mogao poklopiti tortu.
[Ovo biskvit tijesto mozes zamijeniti po volji sa paj-tijestom, ili lisnatim tijestom.]

Tortu ostaviti u zamrzivac 2-3 sata ili duze sa time da je prije serviranja izneses na 30-45 min prije iz zamrzivaca, da bude taman za rezanja. Tortu ne zamrzavaj vise puta, nego gledaj da se pojede tog ili narednog dana. Nadam se da ce udovoljiti tvom kriteriju i da ces je znati napraviti.

Ako dobijes bolji recept, posalji ga i meni.



Post je objavljen 31.10.2009. u 22:05 sati.