Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Snaga umirovljenika – je li ona postoji? (malo prošireni nastavak)

Image Hosted by ImageShack.us


Nisam mogao pretpostaviti da će „Jutarnji list“ objaviti članak na istu temu baš u vrijeme kad se moja malenkost o tome raspisala.
Neću ponavljati svoje stavove. Mislim da su jasni iz mog prethodnog posta, no prenijet ću neke podatke iz „Jutarnjeg“ (2009-10-31) kako bih čitateljima (naročito onim mlađim kojima je mirovina samo misaoni pojam) skrenuo pozornost na činjenice koje, ako ih ne promijenimo, sigurno ovu državu vode u ekonomski bankrot.

„Guranje mladih u mirovinu. Prosječno se u Hrvatskoj odlazilo u mirovinu nakon 29 godina radnog staža, pa je 73.000 umirovljenika mlađe od 49 godina.“

„Jednog umirovljenika trenutno uzdržava samo 1,35 zaposlenih, a (…) taj će se omjer i dalje pogoršavati.“

„Samo u posljednjih deset mjeseci otkaze je dobilo više od 30.000 radnika, a novo zapošljavanje je gotovo zaustavljeno. (…) S druge strane, nastavio se trend rasta umirovljenika čiji se broj u deset mjeseci povećao za daljnjih 20.000“.
Između njih je i moja malenkost, doduše s 41 godina radnog staža, ali to za državni proračun SADA više nije važno.

Odnos broja umirovljenika i zaposlenih

God.............Osiguranici.....Umirovljenici.......Odnos
.......................(u 000).........(u 000)
1980...............1816..............449.....................4,04
1985...............1931..............524.....................3,68
1990...............1968..............656.....................3,00
1995...............1568..............865.....................1,81
2000...............1381............1019.....................1,36
2006...............1538............1100.....................1,40
2009.*............1575.............1168.....................1,35

*posljednji podaci u listopadu

Kao što se vidi iz priložene tablice „u posljednjih trideset godina tako smo se strmoglavili od nekadašnje idealne situacije u kojoj su jednog umirovljenika uzdržavala četiri zaposlena. U svim zemljama zvoni na uzbunu kada se taj omjer spusti ispod razine od tri zaposlena na jednog umirovljenika.“

„Bit će i gore. (…) Prema njegovim procjenama (demografa Anđelka Akrapa, po.a.) ako stopa zaposlenosti ostane na sadašnjoj razini od 50%, oko 2031. godine broj zaposlenih past će na 1,2 milijuna osoba, dok će u državi biti oko milijun umirovljenika.“

Pa poštovani mladi blogeri koji imate sreću danas raditi, a 2030 će te imati moje godine i uz puno sreće moj radni staž, što mislite tko će vam osigurati mirovinu? Ili ste već sada prihvatili/shvatili da na tu vrstu zbrinjavanja (naslijeđenu iz „mračnih“ vremena) u poznim godinama ne možete računati, pa investirate u nekretnine, mirovinske stupove, dionice itd koje će te onda rentirati.
Naravno ako vam što ostane od plaće za takva ulaganja?!

A vi stariji (ako čitate postove na blogovima) prestanite misliti da je jedina vaša briga kako od države izvući veće mirovine, pa ma koliko one bile zaslužene. Zar ne mislite da bi vlast/Vladu (naravno ne ovu već neku buduću, ovu treba (s)maknuti) trebali svi zajedno, i zaposleni i umirovljenici, natjerati da probleme državnog proračuna rješava prvenstveno stvaranjem uvjeta za rast proizvodnje i zapošljavanja. Ova vlast/Vlada, nažalost, jednostavno ne zna drugačije priskrbiti novac potreban državnom proračunu nego uvođenjem „Jacinog Harača“ ili „Šukerovog dužničkog ropstva“. Sve ostale ekonomske mjere za nju su špansko selo.
Ne vjerujete?

Trebali ste prije dva dana na dalekovidnici vidjeti ozareno lice (takvo već dosta dugo ne vidjeh) ministra Šukera, kada je obavještavao naivne hrvatske ovce kako je prodao obveznica u iznosu od 1,5 milijardi dolara na deset godina uz vrlo povoljne kamate.

Izvjestiteljica iz SAD u Dnevniku nacionalne dalekovidnice prije izjave ministra Šukera izvještava (citiram audio snimku):

„Kaže ministar da je Hrvatska plasirala i veći broj obveznica, da bi bila uspješna. Da postoji interes za hrvatskim obveznicama. On kaže da je to potvrda hrvatske uspješne fiskalne i monetarne politike (zahvaljujući Rohatinskom po kojem je dotični ministar svojevremeno pljuvao, ma što pljuvao, htio da ga se smijeni, op.a.).

Tko je investirao u hrvatske obveznice? To je oko 150 investitora, fondova iz cijeloga svijeta (koji će, ako ne vratimo te i ine obveznice, postati vlasnici malo više našeg teritorija i mora nego što je površina oko koje se naša vlada nadmudruje sa Slovencima i to joj je najveća briga, op.a.). Kažu da su prepoznali da je Hrvatska na pragu ulaska u EU, a vjetar u leđa je i ulazak u NATO. Ministar Šuker je zadovoljan, kaže da će se olakšati poslovanje hrvatskim bankama (koliko ono naših banaka imamo?, op.a.) i da građani mogu biti zadovoljniji s ovim poslom koji je nakon pet dana boravka obavio ovdje u Americi.“ završen citat.

Nakon ovog vedrog i nadahnutog izvješća da bi dojam pojačala, zasladila, puštena je audio-vizualnu snimka izjava ministra lica ozarenog već rečenim njegovim antologijskim osmjehom (citiram audio snimku):
„Investitori su to ocijenili kao zemlju koja je perspektivna, dakle ponudili su nam skoro tri milijarde dolara obveznica (osladilo im se!, op.a.), dakle mi upisujemo milijardu i pol s kuponom 6,75 i mislim da možemo biti izuzetno zadovoljni.“, završen citat.

Da, zaista možemo biti zadovoljni kao što je zadovoljan osuđenik kada mu nataknu omču oko vrata pa mu onda, prije nego ju stegnu, ispune zadnju želju: da zapali jednu!

Istovremeno, u istom broju na istoj stranici na kojoj donosi podatke o broju zaposlenih u odnosu na umirovljenike, J.L. citira Sandru Švaljek, ravnateljicu Ekonomskog instituta i potpredsjednicu Ekonomskog vijeća, koja međutim kaže: „Kamatna stopa na dolarske obveznice koje smo izdali je visoka i bit će teško živjeti pod teretom takvog duga.“

Iako analitičari smatraju da bi dio tog novca trebalo iskoristiti za pokrivanje nelikvidnosti, novac je namijenjen pokrivanju manjka u državnoj blagajni. Uz to, činjenica da su se obveznice izdale na američkom tržištu, iako se donedavno govorilo samo o europskom tržištu, a u igri je bila i emisija za japansko pa čak i kinesko tržište, iznenadila je analitičare. Iako ministar tvrdi da je zaduženje dobio pod povoljnim uvjetima, analitičari su „upozorili da su se druge tranzicijske zemlje uspjele zadužiti po povoljnijim uvjetima.“

Dragi moji blogeri, mladi, stariji i umirovljenici, zar ne mislite da se svi moramo potruditi da na sve moguće načine (za sada legalne i demokratske) maknemo takvu vlast/Vladu i promijenimo takvu politiku.

Ne učinimo li to preostat će nam svima – duboko povući zadnji dim cigarete!






Post je objavljen 31.10.2009. u 21:32 sati.