Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MINERALNO GNOJIVO UMJESTO DIJELA NOVCA ZA POTICAJ




PREUZIMANJE MINERALNOG GNOJIVA NA IME
POTICAJA
Ovih je dana Ministarstvo poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja donijelo Odluku o kupovini mineralnog gnojiva u svrhu zatvaranja potraživanja za poticaje odnosno potpore, u poljoprivredi. Ta je odluka iz ureda glasnogovornika poslana novinarima, a ja je u cijelosti, bez ikakvog svog komentara, objavljujem.
Evo sadržaja te odluke:
„ Korisnicima državnih potpora u poljoprivredi, koji su ostvarili pravo na plaćanja po osnovi jesenske sjetve 2008.godine – žetve 2009. godine za pšenicu i uljenu repicu, isplaćena je vrijednost u visini od 60 % ostvarenih prava.
Za neisplaćenu vrijednost od 40 % ostvarenih prava daje se mogućnost da kupe mineralno gnojivo do 20. studenog 2009. i tako zatvore svoja potraživanja za potpore u poljoprivredi. Korisnici koji izvrše kupnju mineralnog gnojiva dužni su najkasnije do 25. studenog 2009. vratiti Odluku s pripadajućom fakturom koja potvrđuje kupnju mineralnog gnojiva, kako bi se zatvorila njegova potraživanja. Korisnici, koji do 20. studenog ne iskoriste mogućnost kupnje smatrati će se da su prihvatili da se njihova potraživanja za preostalih, a neisplaćenih 40% poticaja realiziraju u 2010. isplatom na račun. Korisnici koji pak ne žele realizirati pravo na kupnju, dužni su vratiti Odluku Ministarstvu poljoprivrede, odmah u roku od 15 dana od zaprimanja, kako bi se njihova potraživanja izmirila u 2010. godini.
Kupovina mineralnog gnojiva može se ostvariti kod organizatora proizvodnje ili na ostalim prodajnim mjestima.

Korisnik poticaja može u zamjenu za vaučer Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja naručiti gnojivo od proizvođača Petrokemije d.d. Kutina na paritetu fco Kutina. Namjeru će potvrditi upisivanjem broja osobne iskaznice i vlastoručnim potpisom na praznom dijelu vaučera.
Korisnici poticaja koji nisu do sada bili neposredni kupci Petrokemije d.d. Kutina, moraju dostaviti u Kutinu dokumente potrebne za registraciju u bazi Petrokemije d.d. Minimalna količina naručenog gnojiva je 1 paleta po vrsti (1.250 kg).
Vrijednost naručenog gnojiva mora biti veća od vrijednosti vaučera uključujući i PDV zaokruženo na cijelu paletu, a razlika unaprijed uplaćena na račun Petrokemije d.d. prema predračunu koji će Petrokemija d.d. ispostaviti korisniku ili organizatoru ukoliko se korisnici odluče na kupovinu preko njih.
Prije isporuke korisnik poticaja je dužan dostaviti original vaučera u Petrokemiju d.d. kao i uplatiti razliku od ukupne vrijednosti naručenog gnojiva.

Original zaprimljenog vaučera prije isporuke Petrokemija d.d. ovjerava sa pečatom. Original računa sa dospijećem do 10.2. 2010. godine, otpremnicu i kopiju ovjerenog vaučera Petrokemija d.d. nakon isporuke vraća kupcu.“


Post je objavljen 31.10.2009. u 16:25 sati.