Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Grah ili grašak u vrhnju

Grah volim i uz njega mi je dovoljno malo soli i ništa drugo mi ne treba.
Ali s graškom imam itekakvih problema, na sve moguće načine se silim da ga pojedem. Ni rižu baš ne volim pa me popularni Rizi bizi uopće ne oduševljava.
Na više mjesta (kuharice, časopisi, Internet…) našla sam varijacije na temu graha ili graška s vrhnjem. Ti recepti se uglavnom svode na isto, razlikuje se jedino omjer sastojaka (može se staviti više ili manje vrhnja), u nekim receptima upotrebljavaju se i žumanjci; ali ja ih baš nemam običaj stavljati (pogotovo u varijantu s grahom, jer grah mi je sam po sebi toliko ukusan, da mu ne treba nikakvih dodataka: )
Ovisno o receptu, negdje luk treba nasjeckati što sitnije, a negdje piše da se može narezati na ploške, kolute itd. Ja više volim kad je luk narezan na veće komade, pa se ne trudim sitno ga nasjeckati.


Grah u umaku od vrhnja

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
300 g graha
1 crveni luk
pola čajne žlice kumina
200 g kiselog vrhnja
1 žlica nasjeckanog peršinovog lišća
sol, papar


Grah skuhajte (nemojte ga raskuhati) pa ga ocijedite.

Luk nasjeckajte i popržite na zagrijanoj masnoći zajedno s kuminom, pa dodajte grah i zagrijte ga.

Zatim umiješajte kiselo vrhnje, peršinovo lišće i začinite solju i paprom pa kratko prokuhajte.

Poslužite toplo ili hladno.



Grašak u umaku od vrhnja

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
600 g graška
1 veći crveni luk
pola čajne žlice kumina
200 g kiselog vrhnja
sol, papar
šećer
(2 žumanjka)


Luk očistite i nasjeckajte pa ga popržite na zagrijanoj masnoći zajedno s kuminom. Zatim dodajte grašak i 1 čajnu žlicu šećera, podlijte vodom i kuhajte da grašak omekša (postupno podlijevajte vodom da većina tekućine ispari).
(Grašak možete i posebno skuhati.)

Na kraju dodajte kiselo vrhnje, sol i papar pa sve kratko prokuhajte.
(U kiselo vrhnje možete umiješati i dva žumanjka, pa sve kratko prokuhati na laganoj vatri.)

Poslužite toplo ili hladno.





Post je objavljen 30.10.2009. u 08:27 sati.