Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/virginiasummer

Marketing

BOSTON & PHILADELPHIA by Linda

BOSTON

Prva noc kod novog couchsurfera Andrew-a I blago receno neprospavana noc. On ima problema sa spavanjem kako on kaze (a nije ni cudo kad je za kompjuterom do kasno u noc) pa kasno ide lec, a nas 2 smo bile nes po kompu tako da smo isli spavat u 1.30h ujutro sto I nije tako lose. Medutim, posto je njegov stan ful mali, a vani je bilo 3 celzijevih a po noci sigurno I hladnije pa su prozori bili zatvorenI, stan se zagrijao u sekundi no problem je bio suhi zrak pa je Andrew non stop kasljao, a mi nismo mogle spat. Ionako smo se morale dici u 5.15am jer smo u 7h hvatale China bus za Boston. S nama su isli I Niksa I Ema I taman su stigli. Bus je stvarno bio jeftin, u oba smjera 30$. Voznja je trajala 4 sata, ali od umora prespavali smo je svi. nut

Uspavane ljepotice Ema i Niksa cerek...i jeftino prijevozno sredstvo

Photobucket Photobucket Photobucket

Moja knjiga od lonely planeta kaze za Boston da je jedan od najstarijih ali ujedno i najmladih gradova u USA ako uzmemo u obzir povijes, ali i 35 fakulteta i sveucilista!! Zakon!! Ujedno je i centar of transportation, financijski centar, center of medical care, zabave i tehnoloskih inovacija.
Osnovali su ga 1630. puritanski kolonisti iz Engleske i nazvali prema Bostonu u Lincolnshireu. U gradu su se početkom 1770-ih odvijali dogadaji koji su doveli do Američkog rata za neovisnost, Bostonski masakr i Bostonska čajanka, stoga se Boston često naziva "kolijevkom suvremene Amerike".
U susjednom Cambridgeu nalazi se poznato sveučilište Harvard i tehnološki institut Massachusetts Institute of Technology.

Po cemu je jos Boston poznat? Po prvoj javnoj skoli u Americi (founded in 1635), po Harvardu tj prvom sveucilistu , prvim novinama iz 1704., a imali su i prvi subway system otvoren 1897. Poznati heroji su John Hancock, Samuel Adams i Paul Revere.

Ajmo vidjeti sto smo mi tamo radili!

U Bostonu je bilo taaako hladno da smo usli u prvi ducan koji je igrom slucaja bio nas omiljeni H&M I kupili smo rukavice I kape, a Jele I toplu vunenu maju! Stas, ne mores se smrzavat! no

Novi uspjesni potencijal na modnom trzistu Niksa the Izjeb smijeh

Photobucket

U visitor centru smo uzeli potrebnu mapu I krenuli sa razgledavanjem. Slijedili smo Freedom Trail odnosno crvenu crtu ili crvene cigle (ako nije bilo crte) po citavom Bostonu, duzine 4km a ta linija povezuje 16 vecih kolonijalnih i povijesnih znamenitosti. Krece od Boston Common-a koji je najstarijij park u zemlji, a zavrsava kod Bunker Hill Monumenta. A izmedu ostalog te vodi ovuda : prva public skola. boston massacre site, old state house, Faneuill Hall, NOrth End gdje se nalazi i Littly Italy, Paul Revere house, Copp's Hill Burying Ground pa preko Charlestown mosta do Bunker Hill monumenta

Boston nam se svidio..ODMAH! Nekako je bas pitom, onako malo starinski I to. Downtown izgleda kao svaki downtown samo sto zgrade nisu ful visoke, a mozes naci svakakve trrgovinice, pijacu, suvenirnice, kafice I sl.

Downtown

Photobucket Photobucket Photobucket

Pijaca-trznica-plac

Photobucket Photobucket Photobucket

Jedna od prvih stanica is Faneuil Hall Marketplace koji ,ako zelite dozivjeti pravi Boston, nudi puno restorancica, zabave , prilike za shopping.

Faneuil Hall Marketplace

Photobucket Photobucket Photobucket

Photobucket Photobucket

A naisle smo i na gradonacelnika Kevin Hagen White-a koji je djelovao od 1968-1984. i puno napravio za grad. Hvala gospon White, we really appreciate it!!

Photobucket

Jos malo pjesacenja po Freedom Trail

Photobucket Photobucket Photobucket

Mapa uvijek dobro dode thumbup

Photobucket Photobucket Photobucket

Nakon nekog vremena stigli smo i do najstarijeg dijela Bostona , North Enda u kojem se nalaze najstarije zgrade. Paul Revere HOuse je najstarija zgrada u Bostonu u kojoj je zivio Paul sa svojom suprugom Rachel i 16ero djece. Izgradena je oko 1680-e, a nekoc je bila tvornica cigareta i banka. Paul je poznati patriota i vjest jahac konja koji je dana 18.4.1775. s ostalim brzim jahacima , javio svojim patriotima i mjestanima da se Englezi priblizavaju i pripremaju za napad.

Paul Revere House u North End neighborhood

Photobucket Photobucket Photobucket

Usput smo naletili na kolege nam turiste i to cak sa vodicem pa smo im se malo i pridruzili :) Posjetili smo i Paul Revere monument kao i Memorial garden koji je posvecen svim muskim i zenskim zivotima danim u ratovima u Afganistanu i Iraku.

Photobucket Photobucket Photobucket

Memorial garden

Photobucket

Crkvica Old NOrth church nas je osvojila svojom jednostavnoscu, slatka je i mala a čak si onda mogao kupiti svoj odjeljak za sebe i svoju obitelj tijekom mise.

Photobucket Photobucket

Dalje, Copp's HIll Burning Ground

Photobucket Photobucket

Morali smo i preko Charelstown mosta do Bunker Hill Monumenta.

Over the bridge

Photobucket Photobucket

Photobucket Photobucket

Photobucket

Bunker Hill Monument

Slikali smo se naravno ispred obeliska, ali se Jelkica dobro ucmarila Colonel William Prescottu :)

Photobucket Photobucket

A sad malo povijesti.... zubo Bitka kod Bunker Hilla dogodila se 17. srpnja 1775. tijekom opsade Bostona u Američkom ratu za neovisnost. To je po nekima bila najkrvavija bitka rata. Po mnogim povjesničarima odlučujuća je bila zapovijed generala Israela Puntama koji je rekao: "ne pucajte dok im ne vidite boju očiju" što je naravno jako povećalo broj žrtava jer su suprotstavljene strane stajale jako blizu jedna drugoj.

Photobucket

Cak je bilo i dopusteno i moram reci, džabe, ulazak u muzej a i mogao si se popeti skroz do gore a pogled je bio magical, na cijeli grad!!

Photobucket Photobucket

Photobucket Photobucket

Posto smo bili gotovi sa Freedom Trail-om, slijedeca stanica bio nam je Harvard.
Sveučilište Harvard ili jednostavno Harvard je najstarije sveučilište u SAD-u. Jedno je od najcijenjenijih uz Yale. Također je i prva i najstarija korporacija u sjevernoj americi osnovana 1636. godine. Nazvan je po svećeniku Johnu Harvardu.
Harvard je jedno od najboljih sveučilišta u svijetu i godišnje daje mnogo znanstvenika, pisaca i političara koji se kasnije proslave,a poznati bivsi studenti Harvarda su izmedu ostalog i Mark Zuckerberg-osnivac Facebooka, John F. Kennedy, Obama, Natalie Portman, Mira Sorvino -glumica itd. Na Harvardskom prostoru i kampusu nalaze se učionice, parkovi, atletski klub, veslački klub, stadion, crkva, knjižnica i sve što je studentima potrebno da se razvijaju brže od ostalih, te razni instituti za istrazivanja.

Photobucket Photobucket

Photobucket Photobucket

Photobucket Photobucket

Na Harvardu predaju profesori iz svih strana svijeta, znanstvenici, političari, doktori koji su završili Harvard ili Yale. Na njemu se studenti mogu grupirati u grupu koja im najviše odgovara, biti sportaši, šahisti, biolozi, mogu se odijeliti u grupu za politiku, glumu i pravo te još mnogo ostalih grupa.Na Harvard se ne može upisati svatko, na njega se upisuju najbolji učenici iz cijele amerike i svijeta uz preporuku nekog profesora. Student se mora baviti s više izvanastavnih aktivnosti te mora biti na svakom predavanju. Zaustavili smo jednu studenticu koja nam je rekla da godisnje placa 65000$ za fax, ukljuceno sa smjestajem i hranom. Idem odmah sutra bang

Photobucket Photobucket

Photobucket Photobucket

Jedan novi skolarac wave

Photobucket Photobucket

Nismo imali vise bas puno vremena, pao je i mrak a iako nam je bus isao svakih sat vremena za NYC, odlucili smo ici doma u 8pm jer nam treba punih 4h do NYC'a. Jako mi je zao da nismo imalli vremena po danu uzivati u predivnom parku, ali smo s druge strane s velikim zadovoljstvom popili pivu (i kavu) u kaficu Cheers koji je poznat po istoimenoj seriji!

Kroz park.....

Photobucket Photobucket

.....do kafica Cheers party WHERE EVERYBODY KNOWS YOUR NAME thumbup

Photobucket Photobucket Photobucket

The crew

Photobucket Photobucket Photobucket

"Jedna bira...dve biri...3 bire cu ja popit, a ki ce ih platit?!"

Photobucket Photobucket

I onda time to go mah


PHILADELPHIAAAAAA



Post je objavljen 29.10.2009. u 22:49 sati.