Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/radobilja

Marketing

MAKARSKA UČINI NEŠTO!!!

Preneseno iz Makarskog primorja LINK

Silicij i mangan bi mogli trovati šestanovački kraj, a možda i makarsku vodu

Obustavljen dovoz troske iz Šibenika
piše Ivo Ćurković
20. 10. 2009
.


Slijedom članaka koji su već objavljeni u našim novinama, a i zbog onoga što je napisano i izrečeno u drugim medijima, posjetili smo sam lokalitet Prpuša te razgovarali s načelnikom općine Šestanovac Pavom Čikešom

Kako smo već objavili iz pera našeg dopisnika Milana Babića, na lokalitetu Prpuša, oko 2 kilometra od Šestanovca prema Cisti Provo, odloženo je pedesetak kamiona troske iz bivše šibenske tvornice TEF. Troska se sastoji od silicija i mangana i istovarena je na običnu ledinu. Oko samog deponija razbacano je još mnoštvo otpadnog materijala od starih automobila, auto- guma, bijele tehnike, kioska pa sve do troske.

U našim novinama mogli ste pročitati i reakciju Nikole Vukušića koji je trosku dovezao i deponirao. Kako je ovo vrlo zanimljiva tema za nju su se zainteresirali i drugi mediji pa je HRT u nekoliko svojih emisija imao priloge o ovom eko incidentu.

Svojatanje informacijama


Tako je u Županijskoj panorami iz Splita, a u prilogu o Prpuši, rečeno kako je cijeli incident otkrila eko udruga Meteor što je najobičnija laž. Prije nego što je Meteor stigao na Prpušu u našim novinama su objavljena tri članka na ovu temu. Ali što se tu može. Minuta slave je važnija od ekologije.

Riječi načelnika Čikeša

U razgovoru s načelnikom Šestanovca Pavom Čikešom saznajemo da nije voljan za davanje informacija na ovu temu. Zato nam je ponudio priopćenje za javnost koje se može na različite načine iščitavati. Međutim, činjenice su ovakve. Načelnik je bio upoznat s dovozom i odlaganjem troske i u početku nije reagirao braneći se stavom kako on nije nadležan za ovu problematiku. Tek kada su se mediji počeli ozbiljnije baviti ovom temom, načelnik se ogradio od ovoga posla. Njegovo priopćenje u potpunosti prenosimo. Iz priopćenja je vidljivo kako su poduzete određene radnje kako bi se situacija smirila. Prvo je obustavljen dovoz troske, a potom su rađene kontrole u Zagrebu. Međutim, rezultati tih kontrola nisu dani javnosti na uvid. Uopće ne sumnjamo da je radioaktivnost u granicama dozvoljenog jer nitko i nije rekao da radioaktivnost postoji.

Problem su teški metali

Problem su teški metali koji postoje u troski, prije svih mangan koji je opasan kada se duže udiše njegova prašina, a i kada dođe u vodu. O tom dijelu analize, ako je uopće rađena, nema niti riječi. Govoriti o radioaktivnosti je samo skretanje pozornosti s pravog problema. Osim toga za odlaganje ovakve troske ekološki je prihvatljivo i dopušteno samo u betonskim nepropusnim koritima što jasno ukazuje gdje zapravo leži opasnost. Zbog toga je i načelnik Šestanovca morao reagirati već kod prvog kamiona, a ne nakon što su mediji počeli intenzivno o ovom slučaju izvještavati. Načelnik Čikeš cijelu stvar nastoji relativizirati uopćavanjem i tvrdnjama kako na području općine postoje brojna divlja odlagališta smeća. To je njegov problem. Ali nije isto istovariti desetak automobilskih guma i preko 1000 tona troske s teškim metalima. Naravno da smo apsolutno protiv odlaganja bilo kakovog otpada tamo gdje mu nije mjesto, ali red stvari ipak postoji. Zato i nije dobro da se izjedančavaju incidenti koji se ne mogu izjednačiti. Na kraju svog priopćenja Čikeš se bavi političkom propagandom kada tvrdi da ovo sve podmeću njegovi protivnici. To u ovom slučaju apsolutno nije točno, a nije ni prihvatljivo. Zbog Čikeševe politizacije cijelog slučaja i njegova uloga u svemu ovome ostaje za sada nejasna.

Ne, samo mene ne

Što stanovnici Šestanovca misle o cijelom problemu vrlo je teško saznati. Pokušali smo upitima na ulici, ali nitko nije bio raspoložen za izjave. Sve se svodi na to: “Nemojte mene o tome pitati.” Jasno je da postoji strah. I dok bi se razgovor još i nekako mogao voditi s čestim obaziranjem promatra li tko situaciju nitko nije ni slučajno htio pred foto objektiv. “Ovdje ćete teško doći do izjave ili informacije”, riječi su jednog stanovnika Šestanovca koji je također odbio fotografiranje, ali i davanje pojašnjenja svoje izjave. S obzirom na vrlo neugodna iskustvo našeg dopisnika, jasno je zašto nitko ne želi pričati o ovom incidentu. Stoga je cijela situacija vrlo nejasna. Tko je sve bio upleten u dovoz troske? Odakle uopće ideja da se otpad može dovesti na svoju zemlju i istovariti bez ikakvih dozvola i studija utjecaja na okoliš? Zašto baš u Šestanovac kada i oko Šibenika postoje ovakvi tereni i mogućnost odlaganja otpada? Koliko se plaćalo, kako i kome za deponiranje troske u sto i više kilometara dalekom odlagalištu ako se to moglo raditi na samo nekoliko kilometara u zaleđu Šibenika? Zašto se ne ispitaju tvrdnje šibenskih liječnika koji tvrde da je broj oboljelih od karcinoma na području Šibenika gdje se sada nalazi troska duplo veći od gradskog prosjeka? Kako je uopće nekome palo na pamet u općinu Šestanovac dovoditi ovakav otpad? Zbog svih otvorenih pitanja u rješavanje ovoga problema trebala bi se uključiti i policija s Državnim odvjetništvom i cijelu situaciju raščistiti.

Mogući makarski problem

Zašto se uopće bavimo problemom koji je relativno daleko od našeg grada? Razloga je više,a najveći je onaj kojim se pretpostavlja da bi se od deponiranog materijala mogle zagaditi vode Cetine, a onda i vodovodni sustavi koji se napajaju ovom vodom. Od Prpuše samo je nekoliko kilometara zračne linije do kanjona i toka rijeke Cetine. Kako se radi o vrlo poroznom tlu, lako se može dogoditi da se ispiranjem troske kroz oborinske vode zagadi voda Cetine, a onda i naših vodovoda. Zato i Makarska kao i cijelo Primorje moraju biti zainteresirani za rješavanje ovakvih problema.

Stav općine u svezi odlagališta na Prpuši
U svezi odlaganja materijala na Prpuši dovezenog iz bivše tvornice TEF iz Šibenika i svih iskazanih proturječnih mišljenja smatramo potrebitim radi objektivnog informiranja javnosti iskazati i općinski stav. PPU-om Općine Šestanovac nisu predviđena nikakva službena odlagališta na području Općine, pa ih nitko nije ni tražio. Ipak činjenica je da na području općine ima mnoštvo nelegalnih odlagališta raznog materijala kojega bez konzultiranja s općinom odlažu nesavjesne i neodgovorne osobe. Za sanaciju ovakvih odlagališta općina je izradila i platila projekt sanacije. Troškovi sanacije po projektu su oko dva milijuna kuna, pa se čeka poboljšanje materijalnog stanja u državi kako bi se dobila sredstva za predviđenu sanaciju divljih odlagališta.
U svezi odlagališta na Prpuši mi smo po saznanju da se tamo odlaže navedeni materijal obavijestili Inspekciju zaštite okoliša i zatražili od vlasnika zemljišta da obustavi daljnji dovoz. To su ujedno i jedine aktivnosti koje smo mi u danom trenutku u ovom slučaju po zakonskim ovlastima mogli poduzeti. Tako je po našem traženju obavljen inspekcijski nadzor i obustavljen dovoz. Za ovu problematiku mjerodavne su i druge institucije. Slijedom navedenog svoja mišljenja su dali i Institut Ruđer Bošković kao i Zavod za javno zdravstvo grada Zagreba. Rezultat njihovih ispitivanja ukazuje da je radioaktivnost materijala u granicama zadovoljavajućeg te da se isti može koristiti u građevinarstvu. To su činjenice, a sve drugo su insinuacije i obično politikantstvo onih koji u svemu traže svoj interes, a vjerojatno ga u ovoj prilici nisu našli u dovoljnoj mjeri. Sigurno je da će se općina u rješavanju ovoga pitanja osim mišljenja relevantnih institucija rukovoditi i stavom domicilnog stanovništva. Ova općinska vlast je radila do sada na dobrobit svih žitelja općine, a tako namjerava i ubuduće, kaže se u priopćenju načelnika općine Šestanovac Pave Čikeša.

Post je objavljen 29.10.2009. u 20:37 sati.