Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Tri prsta u Hrvata

Pozdravljanje s uzdignuta tri prsta većina smatra posve sprskom karakteristikom. Evo maloprije u jedno disusiji na svemrežju čitam kako je to "simbol četničkih zločina". Povijesno, međutim, to nije točno, što slijedeće fotografije potvrđuju.

Slika 1. : Poglavnik Ante Pavelić polaže prisegu
S.ika 2: Polaganje prisege prve vlade NDH
Slika 3: SS divizija "Handžar" polaže prisegu
Slika 4: Polaganje prisege SS divizija raznih nacionalnosti.

Simbol se inače povezusje sa "svetim trojstvom" i nije specifično vezan samo za pravoslavlje (oni se križaju s tri prsta, ali ovdje govorimo o pozdravu), pogotovo ne samo za Srbe. Naravno, u posljednjim desetljećima, zaista je postao "znak raspoznavanja" koji i sami Srbi tako shvaćaju, ali povijesno to nije bilo tako.

Ante Pavelić polaže zakletvu

Prva vlada NDH polaže zakletvu

Članovi SS divizije 'Handžar' polažu zakletvu

SS divizije, njemačke jedinice u kojima su se nalazili dobrovoljci iz raznih naroda pokorenih zemalja, polažu zakletvu

Naknadno dodajem: Bio sam potaknut da ovo stavim sada aktualnim povodom. Inače, fotografije sam uzeo s portala h-alter, članak Tri prsta Borisa Tadića, objavljen 13. kolovoza 2008.. Nisam naveo izvor, jer slike su poznate, objavljene u nekolik knjiga. Evo jedan nodavni zapis kolege blogera gdje su još neke fotografije: "Tri prsta" na blogu "Živjeti slobodno".: On daje i korisno dodatno objašnjenje u vezi slike 3, Handžar divizije, koju nisam znao: Hrvati (katolici) polagali su zakletvu podižući tri prsta, dok su muslimani držali desni dlan na srcu. Meni je fakat tajanstveno to sa "tri prsta", zanima me da li nekto više o tome zna. nut

Dodatak 21. kolovoza 2015.: Svako malo se tema aktualizira, pa je index.hr upravo objavio članak o tome. Unio sam ponovo fotografije, jer stare poveznice nisu radile.

Nakon što sam bio napisao gornji kratki tekst, našao sam na netu i diskusiju o tome u Srbiji. Kako je došlo do toga da uzdignuta ruka s tri raširena prsta, što je u 2SR bio simbol ustaša i SS-ovaca, postane simbol srpstva? To se dogodilo tek krajem 1980-ih godina. Izgleda da je prvi impuls dao Jovan Rašković i ta je to bilo slučajno, a zatim je znak promovirao Vuk Drašković. I najednom su ga svi prihvatili i svima je izgledalo da ga odavno koriste.

Međutim, našao sam i objašnjenje jednog pravoslavnog teologa da je znak zapravo blasfremičan! Pravoslavci se križaju s tri prsta sastavljena i to simbolizira jedinstvo tri Božje osobe. To je obićaj nastao negdje u prvim stoljećima kršćanstva.

prsti moraju biti spojeni

Rašireni prsti bi onda, ako se povezuju s religijom, značili točno suprotno, što je hereza; ne znam kakav bi bio katolički stav o tome. Naravno, Rašković i Drašković nisu bili teolozi.

Ovo je prilično radikalan slučaj koji pokazuje koliko su veliki simboli sami po sebi prazni, tj. ne znače ništa, nego ih ljudska imaginacija ispunjava.

Post je objavljen 28.10.2009. u 18:42 sati.